Ски в сърцето на пустинята - Саудитска Арабия ще домакинства на зимни игри

0
Пустините и планините на Саудитска Арабия ще се превърнат в арена на зимни спортове
Пустините и планините на Саудитска Арабия ще се превърнат в арена на зимни спортове Снимка: GlasNews.bg

Пустините и планините на Саудитска Арабия ще се превърнат в арена на зимни спортове

В Саудитска Арабия ще се проведат Азиатските зимни игри през 2029 година, съобщава GlasNews.bg. Ключово място в програмата е планирано за футуристичен мегаград в пустинята, чиято стойност се изчислява на цели 440 милиарда паунда.

Игрите ще се проведат в курорта Трохена, Неом. Смята се, че строежът ще бъде завършен до 2026 година.

Кандидатурата на страната за игрите, която включва 47 различни събития, беше "единодушно одобрена" от Олимпийския съвет на Азия.

Трохена е част от проекта Неом на Мохамед бин Салман. Мегакомплексът е важен стълб на футуристичната визия на Салман за страната през 2030 година.

Идеята е в трансформация на икономиката на арабската страна, която днес разчита почти изцяло на добива на нефт. Включително Саудитска Арабия да се превърне в спортно средище. 

Комплексът ще включва първият външен ски курорт в Емирството, изкуствено езеро със с течаща вода, природен резерват.

Планът е всичко да бъде съхранено изцяло с възобновяема енергия.

Мястото не е избрано случайно –температури в Трохена са далеч по-ниски от тези в други части на Саудитска Арабия.

Зимните температури падат под нула градуса, а средногодишните температури са с цели десет градуса по-ниски от другите части на страната. Тази информация откриваме на сайта на Неом. 

След официалното решение на Олимпийския съвет на Азия властите в Кралството отбелязват, че пустините и планините на Саудитска Арабия ще се превърнат в арена на зимни спортове, пише "Дейли Мейл".

Събитието включва състезания по ски, сноуборд, хокей на лед, фигурно пързаляне и други. Общо 47 дисциплини, 28 от които са на сняг, а 10 - на лед.

Снежната покривка няма да е проблем. Разбира се, ще има и естествен сняг, но се очаква да се използва и помощта на науката - включително използването на изкуствен такъв.

Директорът на Неом - Надми Ал-Наср, коментира, че ще има подходяща инфраструктура за създаването на зимна атмосфера в сърцето на пустинята.

Игрите ще бъдат поредното спортно събитие, проведено в Саудитска Арабия, което ще увеличи присъствието на страната в световния календар.

Междувременно властите срещат критики, че използват спорта, за да променят имиджа си и да отвлекат вниманието от проблемите с човешките права.

Очаква се Кралството да се опита да спечели домакинството на Световното първенство по футбол, заедно с Гърция и Египет.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари