Скандални разкрития в "Шоуто на Слави"

5

Вместо да вземат по 11 лева на действителен глас, подаден за тях, партиите в парламента плюс тези, спечелили над 1% от действителните гласове на последните парламентарни избори, са взели по 13,23 лева.

Това показа "Шоуто на Слави" в специално предаване. Изчисленията са на база разписаното в Закона за политическите партии, както и официални данни от Министерството на финансите.

Защо се получава така? Оказва се, че към реалните гласове за всяка партия към общата субсидия се добавят и гласовете за партиите, които са под границата от 1%, плюс гласовете за независимите кандидати за депутати, плюс всички гласували с новата опция "Не подкрепям никого".

Отделно, от "Шоуто на Слави" посочват, че ЦИК са добавили и "71 гласа" към всички тези гласове. Всичко това е урегулирано в Закона за политическите партии - чл. 27, ал. 2, по предложение на сегашния правосъден министър и бивш депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов, който беше и председател на правната комисия в парламента.

Общо предоставена държавна субсидия за 2018 година е 38 648 384 лв., макар че ако се спазват чл. 25, ал. 1, чл. 25, ал. 2 и чл. 26 от Закона за политическите партии, би трябвало субсидията да е 32 128 844 лв.

Оказва се, че ГЕРБ печелят малко над 2,5 млн. лева повече, БСП - малко над 1,5 млн. лева, "Обединени патриоти" - малко над 700 хил. лева, ДПС - малко над 650 хил. лева, "Воля" - малко над 300 хил. лева, а партия "Възраждане", която обяви, че дарява част от субсидията си за ин витро опити - малко над 80 хил. лева.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари