Ситуацията в страната продължава да е тежка

0
Свлачища, наводнения и блокирани пътища
Свлачища, наводнения и блокирани пътища Снимка: БНТ

Свлачища, наводнения и блокирани пътища

Валежите в страната намаляват, но последствията от тях продължават да предизвикват свлачища, наводнения и блокиране на пътища.

Ето каква е ситуацията до 15:00 часа:

11 души пострадаха в Смолян, след като кално свлачище събори къща. Осемгодишно дете е настанено в болница с тежки наранявания. Останалите са пострадали леко. Причината са обилните дъждове, които валят вече трети ден, информира БНТ.

Валежите в Смолянско продължават и са повече от 30 литра на квадратен метър. Река в село Барутин преля и наводни две къщи и склад. За щастие няма пострадали.

Напрегната остава обстановката в Югозападна България.

В община Струмяни е обявено частично бедствено положение. Там е подкопана дига в река Струма.

Нивата на реките Струма и Места остават високи. Заради ерозиралата дига са залети земеделски площи. Водата стигна близо до ведомствен газопровод, който захранва оранжериите около селото. За момента няма опасност за газопровода.

Движението в района е спряно. Пътното платно е пропаднало поради подкопаване от водите на реката. Обходният маршрут е от село Блатска през селата Хвостяне и Дъбница до Гоце Делчев.

Реката е заляла много обработваеми площи между Елешница и Добринище, има и наводнени вили, в които не живеят постоянно хора.

Река Златарица, която минава през Елешница, е наводнила приземни етажи на няколко къщи. Бедстващи хора към момента няма.

Второкласният път към Гърция остава затворен заради свлачище между Банско и Гоце Делчев в района на село Господинци.

Улиците, мазетата и дворовете на хората са залети с вода. Евакуираните хора са настанени при семейства и приятели. Вече започна изпомпването на водата с помпи и два пожарни автомобила. Хората издигат диги пред къщите си с чували от пясък. 

Според кмета на Батановци причина за "поредното наводнение" е фактът, че канализацията на Перник се зауства в река Струма и при всяко повишаване на нивото на реката, се стига до такива наводнения, за които той е сигнализира многократно отговорните институции. Той посочи, че преди 11 дни е настоял да се изпуска периодично язовир "Студена", но никой не го е послушал. Изпускането започнало преди 2-3 дни и е допринесло за наводнението.

Кметът на Перник заяви, че още миналата седмица е настоял да започне постепенното изпускане на "Студена" и смята, че от МОСВ са се забавили с изпускането.

Вчера река Сливнишка излезе от коритото си и заля част от къщите в селото. През нощта река Блато също излезе от коритото си и заля другата част от къщите и улиците в селото. Нивото на водата продължава да се покачва. За щастие няма информация за пострадали хора. Жителите на селото смятат, че може би изпускането на трите язовира в община Костинброд е причинило повишаването на нивото на двете реки.

Около София най-сериозна е ситуацията в село Мировяне. Нивата на река Блато са се покачили, обмисля се дори евакуация на засегнатите къщи. Дъждовете превърнаха в реки улиците в Мировяне.

За региона е обявен оранжев код за опасно време. Стигна се до затваряне на пътища и евакуация на хора. Река Маринка заля дворовете във вилното селище Черниците край Бургас. До момента общо 22 души са евакуирани от ниската част на вилната зона. Ако нивото на реката се повиши има готовност да бъдат изведени и останалите собственици на имоти.

Следят се нивата на реките в цяла Бургаска област и най-вече на Ропотамо и Велека, които са сред най-рисковите. При детелината на Созопол към село Равадиново заради многото вода е преляла реката и там пътят е затворен. Към момента няма бедстващи хора в региона. Няма и сигнали за населени места без електрозахранване.

Обилните валежи са довели до увеличен приток на язовирите „Факуда“ и „Синята вода“.

Основните входно-изходни артерии на с. Равадиново (Златна рибка-Равадиново и пътя през местността Куку баир) са затворени. Движението се пренасочва по обходните маршрути Равадиново-Веселие-Росен-Отманли и Равадиново-Веселие-Ясна поляна-Приморско.

В района на с. Гугутка от коритото си е излязла река Бяла. Затворен е пътят за с. Меден бук, тъй като е залят участък на моста преди селото. Не се преминава и по пътя за с. Ботурче.

В с. Мандрица от придошла от дерето вода, е наводнен първият етаж на училището, което е необитаемо. В останалите населени места от община Ивайловград ситуацията е спокойна и няма опасност за населението.

Временно е затворен пътят за село Динево. Целта е превенция, няма бедстващи хора в селото.

Заради обилните валежи е влошено качеството на питейните води.

Динамична остава обстановката на територията на Пловдивска област, където
продължават валежите. Налице е завишаване на нивата в реките, но към настоящия момент няма опасност за населението. Стриктно се следи състоянието на язовирите.

Временно бе преустановено движението в района на „Скобелева майка“ в Пловдив заради наводнен участък от пътя. Съвместно с общината е създадена организация за отводняване на дъждоприемните шахти в участъка. 

В областта към момента няма опасност от преливане или скъсване на диги.

Проходът на Републиката вече е отворен за всички автомобили, през проходът "Хаинбоаз" могат да минават само автомобили до 12 тона.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари