Системата за аварийно спиране се оказа безполезна при по-висока скорост

0
Експеримент показва, че тази функция отказва точно там, където би била най-полезна
Експеримент показва, че тази функция отказва точно там, където би била най-полезна

Експеримент показва, че тази функция отказва точно там, където би била най-полезна 

Повечето нови превозни средства, продавани в наши дни на основен пазар като САЩ, са оборудвани стандартно със система за автоматично аварийно спиране (АЕВ). Всъщност 20 големи производители на автомобили, представляващи над 99% от американския автомобилен пазар, се съгласиха да включат АЕВ в основното оборудване на своите модели от септември 2022 година, пише Automedia.bg

Самата технология използва радар, камери или LiDAR за забелязване на опасни ситуации на пътя, като значително намалява сблъсъците отзад. Американската автомобилна асоциация (ААА) обаче поиска да разбере как тези системи работят при сценарии с по-висока скорост, където може да са най-полезни. Оказва се, че технологията функционира само при най-елементарните ситуации на пътя.

ААА тества с по-висока скорост системите в четири превозни средства - Ford, Honda, Chevrolet и Toyota, за да види дали могат да предотвратят сблъсък отзад, когато е вероятно да причини повече щети, и също така проведе тестове, за да определи дали АЕВ системите биха могли да предотвратят катастрофа на Т-образно кръстовище.

Организацията тества системите в два сценария , като превозните средства, преминаващи направо през кръстовището, се натъкват на пресичащо пътя им превозно средство и когато завиващото наляво превозно средство се движи по пътя на насрещно идващия автомобил. Това са най-смъртоносните видове злополуки в Америка и представляват 39,2% от общите смъртни случаи при катастрофи с участието на две пътнически превозни средства, по време на които ударното превозно средство не е напуснало пътното платно.

Резултатите определено са разочароващи. При скорост от 30 мили в час (48 км/ч) системата АЕВ предотврати 17 от 20 сблъсъка, което прави 85%. В случаите, в които все пак се стигна до удар, скоростта беше снижена с 86%. При 40 мили в час (65 км/ч) обаче системата предотврати само 6 от общо 20 опита, което прави 30%. А скоростта при удара беше намалена с 62%.

И в двата варианта на тестовете на Т-образно кръстовище АЕВ не успя да предупреди водача, да намали скоростта на превозното средство и да избегне катастрофата. Затова и от ААА препоръчаха на производителите на автомобили да положат повече усилия за проектиране на системите, за да може те да се справят по-добри при катастрофи. В същото време шофьорите трябва да бъдат наясно с ограниченията на техните превозни средства и да не разчитат, че подобни системи сами ще ги спасят от инцидент.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари