Синодът отказа обща молитва с папата

0
Папа Франциск може да разгледа "Св. Ал. Невски", но не и да се моли с православни отци
Папа Франциск може да разгледа "Св. Ал. Невски", но не и да се моли с православни отци Снимка: БНР / архив

Патриарх Неофит ще се срещне с папа Франциск в Синодалната палата на 5 май, така както предвижда проекто-програмата за апостолическата визита, но общо богослужебно в храм-паметника „Александър Невски” няма да има. Това става ясно от взетото единодушно решение от Светия Синод, цитирано от БГНЕС.

Светият Синод ще подготви и изпрати отговор до апостолическия нунций у нас  Анселмо Гуидо Пекорари, в което да се подчертае, че поканата за гостуването на папата идва от държавните власти и е редно основните мероприятия да бъдат съгласувани с държавните институции.

Що се отнася до онази част на предложената ни проекто-програма, която включва участието на представители на БПЦ-БП, бихме искали да Ви информираме, че Негово Светейшество Българският патриарх, заедно с членове на Св. Синод са готови да приемат папа Франциск за среща в Синодалната палата на 5 май 2019 г., както е предвидено в изпратената ни проекто-програма. Посещение на патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски” е възможно, но бихме искали да подчертаем, че каквато и да е форма на отслужване на общо богослужебно или молитвено последование, както и поставянето на богослужебни одежди, за нас е неприемливо, тъй като Светите Канони не допускат това. В тази връзка участието на патриаршеския хор също се явява невъзможно”, казват от Светия Синод.

Те отхвърлиха и предложението дякон Иван Иванов да бъде преводач по време на цялата визита на папа Франциск у нас, а само при посещенията в сградата на Св. Синод и „Св. Александър Невски”. Клирици на БПЦ-БП няма да участват и във всички останали събития от програмата на визитата на папата. 

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари