"Син карс" планира разрастване на производството си след юни

1
През миналата година не са изплащани възнаграждения на изпълнителния директор Росен Даскалов, както и на останалите членове на съвета на директорите, подчертаха от компанията
През миналата година не са изплащани възнаграждения на изпълнителния директор Росен Даскалов, както и на останалите членове на съвета на директорите, подчертаха от компанията Снимка: „Син карс Индъстри“

През миналата година не са изплащани възнаграждения на изпълнителния директор Росен Даскалов, както и на останалите членове на съвета на директорите, подчертаха от компанията

Основните приоритети за „Син карс Индъстри“ АД през миналата година бяха насочени към завършване на процеса на хомологация* на електромобилите и подготовка на дружеството за започване на производство на малка серия /до 1000 електромобила на година/.

Това съобщиха от русенската фирма, която е специализирана в проектиране и производството на купета и каросерии за спортни и електрически автомобили, както и ремаркета и полуремаркета и резервни части за тях, в своята годишна справка за финансовото състояние за 2021 година. Успешно са преминали почти всички тестове и скоро се очаква преминаване към серийно производство.

"Син карс" стана втората компания от иновативен сектор, която придоби публичен статут на новия пазар за растеж на малки и средни предприятия (BEAM) на "Българската фондова борса".

През второто шестмесечие на миналата година с оглед на подготовката за започване на серийното производство на електромобилите L CITY, дружеството е назначило нови служители, които в края на декември са били 22.

Причината за чувствителния ръст на средната работна заплата през миналата година - от 96 хил. лева на 235 хил. лева, се дължи на факта, че служителите са работили срещу намалено възнаграждение поради първоначалния етап на развойна дейност. Към момента заплатите са стигнали средното ниво в страната за съответната професия и не се планира повишаване на за следващия период.

През миналата година фирмата е продължила работата по избора на ключови доставчици на части и компоненти за електромобилите. Целта е била постигане на договори за дългосрочни доставки и по-добри доставни цени.

Финализирана е продажбата на триколесно превозно средство /рикша/ по пърчка за дизайн, разработка и производство на клиент от Франция. Продължава и сътрудничеството с „Милара Интернешънъл“ ООД - Пловдив, което е специализирано в механичната изработка на детайли за полупроводниковата индустрия, инженерно проектиране, асемблиране и автомобилостроене. От „Син карс“ са произвели и първия прототип на електромобили и са го продали в Германия.

В крайна сметка приходите на фирмата са основно от продажба на готова продукция, като има ръст от осем пъти. Преустановена е търговията с авточасти. Намаляват и приходите от услуги, тъй като приоритет за дружеството става производството, а поемането и изпълнението на външни услуги е във все по-малък размер.

Фокусирайки се върху производството, фирмата е увеличила разходите за суровини и материали, както и тези за външни услуги, свързани с производството, значително нарастват. Значителен е делът на закупените части и компоненти за производството на първите електромобили. Разширяването на производството и увеличаването на броя на наетите работници естествено са повишили и разходите за заплати и осигуровки.

Планове за 2022 година

Те са концентрирани в започване на производство на малка сери електромобили. Едното направление е въвеждане в експлоатация на роботизирана система за заваряване и поточна линия за сглобяване на електромобили. Другото е свързано с производството на външни и вътрешни части за купе, електронни части и кабелни системи. С цел оптимизиране на дейността фирмата, част от дейностти ще се извършват от външни партньори, като до края на 2022 г. трябва да се постигне договореност за това.

Продължава и работата по затварянето на веригата на доставките и намирането на резервни доставчици от и възможно най-близо до Европа.

Първите електромобили вече са в производство. Планът за второто шестмесечие на тази година е за разрастване на производствените мощности и увеличаване на обема.

През миналата година не са изплащани възнаграждения на изпълнителния директор Росен Даскалов, както и на останалите членове на съвета на директорите.

Към края на декември индивидуални инвеститори притежават 93.14% от акциите на „Син кар Индъстри“, а останалите книжа са собственост на различни фирми.

*Хомологация (технотест) е технически термин, който е международно приет за издаване на разрешителен режим от официален орган. За България компетентния орган е Изпълнителна Агенция „Автомобилна администрация“. Хомологацията на автомобили е позната още като технотест или типово одобрение.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 8
    5
    88
    Посмях се малко!
  • 11
    4
    РУСЕНЕЦ
    Вече пораснах, сам ходя в магазина и сам се возя в тролея,и като няма какво да правя си чета смешки за разни ел. коли, от разни измислени смешници, и се чудя кой им се вързва на всичките им глупости.Хубаво е на фона на всеобщата мизерия,да има и малко веселба.
  • 8
    3

    Загубата на „Син Карс“ за 2021 г. е 204 хил. лв. спрямо печалба от 66 хил. лв. за 2020 г. Паричните средства към 31 декември 2021 г. са 301 хил. лв. Текущите активи са увеличени до 2,42 млн. лв. от 681 хил. лв. в началото на годината, главно с емитираните акции за 2 млн. лв., но и с получен заем за 507 хил. лв. Взеха едни пари и дим да ги няма .. Пониженията на цените на акциите на „Син Карс“ под нивата от предлаганията е отрезвително за участниците на този пазар, Много шум за малко пари. Така накратко може да се озаглави равносметката от участието в търга за акции на „Син Карс Индъстри“ АД от 1 юни 2021 г.
  • 12
    2
    русенец
    Ще ми се да му имам дилъра на този. Все пак и аз искам да виждам розови слонове, кротко летящи в небето.
  • 8
    1
    Гошо куче лошо
    Аз го вярвам и съм сигурен, че завода ще бълва електромобили. Русе ще стане малкия Детройт, по план и по съдба.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари