Символът @ за пръв път е използван в български текст от 14 век

1
Документът се намира в библиотеката на Ватикана
Документът се намира в библиотеката на Ватикана

Най-ранната документирана употреба на символа @ (кльомба) е в български превод на гръцка хроника от 1345 г., съобщава Би Би Си, цитиран от OFFNews.

Документът се намира в библиотеката на Ватикана.

Символът е използван като първата буква в думата "Амин". "Защо е използван в този контекст е мистерия", пишат от изданието.

Главен "виновник" за превръщането на @ в символ на интернет ерата е Рей Томлинсън, който почина миналата седмица. Неговото изобретение - имейлът - може да се смята за най-ранната форма за комуникация в световната мрежа.

Томлинсън използва именно този символ да разделя потребителското име от името на услугата, която той използва за електронните си съобщения, тъй като @ рядко се използва в операционните системи и е малко вероятно да доведе до евентуални софтуерни проблеми.

"Символът @ е присъствал в пишещите машини преди края на 19 век", казва Кейт Хюстън (Keith Houston), автор на книга за по-рядко използваните пунктуационни знаци.

"Изглежда е бил основен знак, който за читателите е значел "една бройка от продукта е на такава цена", добавя той. Например, "12 батерии@1 евро" означава, че всяка от тези 12 батерии се продава за 1 евро.

През 2000 г. италианският академик Джорджо Стабиле (Giorgio Stabile) забелязал, че всяка нация използва @ в различен смисъл. На турски означава "роза", за норвежците - "свинска опашка", за гърците е символ на малко пате. За унгарците пък е червей.

Ние го наричаме "маймунка", в Германия и Холандия - "опашка на маймуна", в Китай - "мишка", в Италия и Корея - "охлюв". Датчаните наричат символа "хобот на слон", руснаците - "куче", израелците - "щрудел", а чехи и словаци - "рулце".

Източник: OFFNews
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари