Симптоми, които могат да ни предпазят от рак

0
Като правило има тревожни симптоми, на които трябва да бъде обърнато внимание навреме
Като правило има тревожни симптоми, на които трябва да бъде обърнато внимание навреме Снимка: Pixabay

Според лекарите има няколко вида карцином, които все още са трудни за диагностициране, но като правило има тревожни симптоми, на които трябва да бъде обърнато внимание навреме

Туморите са разделени на две групи – такива с външна и латентна локализация. Ако говорим за последните, то те са най-трудни за диагностициране на ранен етап. Такива са карциномите основно на белия дроб, стомаха и дебелото черво, уточнява БНР.

Ракът на белия дроб може да бъде открит чрез флуорография - изследване, на което всеки трябва да се подлага веднъж годишно. Белодробните тумори от своя страна са разделени на централни и периферни. Последните са по-лесни за определяне, но са и по-рядко срещани.

Централните са по-често срещани, но по-трудно се виждат при флуорография, тъй като са практически невидими. На практика няма и ранни методи за откриване на рак на стомаха и дебелото черво. Стомахът се изследва чрез гастроскопия, а червата чрез колоноскопия.

В България такива изследвания се предписват за профилактика, след навършване на определена възраст. Колоноскопия трябва да се прави всяка година след навършване на петдесет години, когато рискът от този карцином се увеличава.

Когато човек чувства дискомфорт поради характерни симптоми, които са се появили, трябва да потърси помощ. Това са някои от най-характерните симптоми: кървене; внезапно отслабване; увеличени лимфни възли; продължителна кашлица, не свързана с настинка; повишена температура, която продължава дълго време; бенки по кожата, които са се променили по размер и цвят; повишено изпотяване и постоянна умора.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари