Силвио Берлускони обвини Зеленски, че е тласнал Русия към "безкрайна война“

2
Това става ясно от аудиозапис на негово изказване пред депутати, изтекъл в италианските медии
Това става ясно от аудиозапис на негово изказване пред депутати, изтекъл в италианските медии Снимка: EPA / БГНЕС

Това става ясно от аудиозапис на негово изказване пред депутати

Бившият италиански премиер Силвио Берлускони обвини президента на Украйна Володимир Зеленски, че е тласнал Русия към "безкрайна война“. Това става ясно от аудиозапис на негово изказване пред депутати, изтекъл в италианските медии, предава Bloomberg, цитиран от "Фокус".

Записът хвърля допълнителна светлина върху натиска за смекчаване на позицията на Италия спрямо Русия в дясната коалиция, която спечели изборите на 25 септември. Публикуването му следва това на друг запис, очевидно от същата среща с депутати, където Берлускони разказва за топлите си отношения с държавния глава на Руската федерация Владимир Путин.

Скандалът се заформи на фона на опитите на Джорджия Мелони да постигне съгласие за постовете в кабинета с Берлускони и другите партньори в коалицията. Тя обеща да не променя проукраинската позиция на Италия и увери, че подкрепя изпращането на оръжие и помощ за Киев.

В изявление в сряда, коментиращо забележките на Берлускони, Мелони каза, че няма да приеме никаква двусмисленост във външната политика, ако стане министър-председател.

Русия нахлу в Украйна през февруари, след като преди това струпа войски на украинската граница "за учения“. За да оправдае нахлуването, Путин обвини правителството на Украйна в "геноцид“ срещу етническите руснаци и говорещите руски език в Донбас, неоснователно твърдение, напълно отхвърлено от Украйна, както и от САЩ и държавите от ЕС, обяснява агенцията.

В аудиозаписа, който беше публикуван от La Presse в сряда, 86-годишният Берлускони казва, че Путин не е искал да влезе във война, но е бил принуден да го направи заради продължаващите атаки на Украйна срещу подкрепяните от Русия сепаратисти в Донбас.

След избирането си Зеленски "утрои атаките“ срещу отцепилите се републики, според Берлускони, и Путин се намеси, за да го смени с правителство, "съставено от украинско малцинство, от честни, разумни хора“.

"Той влезе в Украйна и намери ситуация, която не можеше да предвиди, на съпротива от украинците, които започнаха да получават пари и оръжия от Запада още на третия ден“, каза Берлускони. "Така че вместо двуседмична операция, войната се превърна в повече от 200-годишна борба“.

В първото аудио, публикувано във вторник, Берлускони изрази загриженост относно помощта на Италия за Украйна и каза, че Путин му е изпратил кашон водка и писмо за рождения му ден. В същия ден, в изказване, излъчено по националната телевизия, председателят на Камарата на депутатите Лоренцо Фонтана, известен със своите проруски възгледи, каза, че санкциите срещу Москва може да се окажат "бумеранг“.

Във вторник партията на Берлускони отрече той да е подновил контактите си с Путин и заяви, че позицията му по отношение на Украйна е "в съответствие“ с тази на Европа и САЩ.

Ангажиментът към Европа и към западните партньори, включително САЩ, винаги е бил "в основата на моята работа като политически лидер и човек на правителството“, каза Берлускони в изявление късно в сряда, твърдейки, че коментарите му са били извадени от контекста.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    4
    Сатирикон
    Мумия мумиу око не вади; не че имат де...
  • 0
    3
    Bonkerz
    Дали Берлускони щеше да приеме без проблем ако Австрия завземе Алпите и Южен Тирол от Италия, ако някой си присвои остров Сицилия, или ако богатата област Ломбардия (Милано) обяви независимост? Крим става руски едва в 1783 г до 1954 г. (171 години), когато е харизан на Украйна щото на Русия не й пука за полуострова. Дотогава 3 века кримските ТАТАРИ са били васали на Османската империя. Татарите са били 25% от населението, а останалите са били поробени хора от региона на Украйна. Русия после изселва много от татарите/коренното население. Същото се случва и с многото българи, заселили се в земите на Украйна - прочетете кво пишат по тоя въпрос ГЕОРГИ СТОЙКОВ РАКОВСКИ и ЗАХАРИ СТОЯНОВ в "Преселение в Русия или руската убийствена политика за българите". Донбас (Донецк и Луганск) до 1800 г. е била почти необитаема област, после почва частично насилствено заселване или депортация на хора от и към там от Руската империя. На тераруските им останаха под 600 ракети от 1840 броя преди войната, а Запада почва да праща ПВО да свали останалите...
  • 3
    2
    Аз
    Дано най-накрая се върне здравия разум на всички евроатлантици, че иначе ще се тресем от глад и студ много дълги години...
  • 9
    1
    Sтанко
    Един по един ще започнете да се усещате, че той *ур, който си го натресохме сами, само ще трябва да си го изкараме, че и дъълго време ще трябва да го ближем... и него и раните от него... Ама нали трябваше да сме съпричастни с краварите и гейорете в европа...
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари