Ще влизаме ли само с Ковид сертификат в ресторанта?

1
Това е една от мерките, които обсъждат здравните власти, за да ограничат разпространението на заразата при четвъртата вълна
Това е една от мерките, които обсъждат здравните власти, за да ограничат разпространението на заразата при четвъртата вълна Снимка: BgOnAir

Обсъждат затягането на мерките и на национално ниво, които ще бъдат обявени утре от здравните власти

Въпреки че през последната седмица активните случаи на коронавирус у нас нараснаха значително, засега нов локдаун не се обсъжда. Допълнителните ограничения, които ще бъдат въведени, предвиждат повече привилегии за ваксинираните и преболедувалите Ковид-19.

Право на работа да имат определени обекти, в които персоналът и посетителите имат сертификат за ваксиниране, преболедуване Ковид-19 или отрицателен тест. Това е една от мерките, които обсъждат здравните власти, за да ограничат разпространението на заразата при четвъртата вълна.

"Така хората със сертификати ще се чувстват безопасно на такива места като ги посещават. Затягане се налага, защото много стръмно започнахме да катерим кривата на заболеваемостта", заяви пред Bulgaria ON AIR директорът на НЦЗПБ проф. Ива Христова.

"Настоящата вълна ще бъде на неваксинираните и това го виждаме добре, няма смисъл да го научаваме на собствен гръб", коментира вирусологът доц. д-р Любомира Николаева-Гломб.

Дали във фитнесите, фризьорските салони и театрите например, ще влизаме срещу представянето на сертификат за ваксинация или преболедуван Ковид-19, все още е тема на дискусии.

При заведенията, за да не се стигне до нови загуби за бранша, се предвижда работа на пълен капацитет за онези обекти, които имат ваксиниран или преболедувал персонал, и клиенти със съответния сертификат или отрицателен PCR тест.

Мярката обаче едва ли ще бъде приложена за нощните клубове.

"Ограничението започва от най-рисковите места - от нощните заведения. За тях веднага се казва "Сега вирусът има ли работно време?" Не вирусът няма работно време, а ние имаме различно поведение в нощните заведения. По-малък е рискът в заведенията за хранене и още по-малко рисково е в кина и театри", уточни проф. Христова.

Очакванията са засега театрите да останат отворени за посетители на 30% от капацитета на залата.

И тъй като спазването на мерките е най-трудно по време на масови мероприятия, те ще бъдат ограничени. Мачовете на стадионите отново ще са без публика.

А поредните рестрикции у нас са плод на неспазване на мерките.

"Всеки знае, че в затворени помещения трябва да бъде с маска, че трябва да има отстояния от около метър и половина - това масово не се спазва. Много ме натъжава това, защото излиза, че голяма част от нас или не разсъждаваме или е проява на някакъв бунт. Какво ни остава - да тръгне полиция и да глобява? То е като с карането на кола. Трябва ли да има полицаи, за да спазваш правилата?", попита доц. Гломб.

Здравният министър вече обяви, че детските градини и училищата ще бъдат затваряни в краен случай.

 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари