Ще стане ли Слави премиер?

0
Търсят експерт с опит в държавната администрация или успял в чужбина за първи министър
Търсят експерт с опит в държавната администрация или успял в чужбина за първи министър Снимка: 24 часа

Докато пази мълчание, Слави Трифонов обмисля дали да върне мандата, или да състави правителство и кой да бъде премиерът

Извън полезрението на публиката кипят интензивни преговори, разговори и анализи. Много от политическите наблюдатели смятат, че самият той няма да бъде кандидат за министър-председателския пост.

"Това ми се струва абсолютно изключено. Никога не е заявявал подобно намерение", коментира социологът Андрей Райчев пред "168 часа".

"Ще направя аналогия с царя преди 20 г. Той също не искаше да поеме функцията на първи министър. Стана такъв по принуда, тъй като спечели 120 места в парламента и не можеше да откаже да вземе властта. При Трифонов този фактор го няма – разполага само с 51 депутати."

Разбира се, в политиката рядко някой се зарича да каже никога, така че съществува възможност новият премиер да бъде шоуменът, но според наблюдателите е с малък процент на вероятност. Той от години управлява успешно своята компания, така че има опит, но шоуто не е държавна структура. Предполага се, че за първия пост в правителството ще се търси експерт, който се е докоснал до държавната администрация. Може би няма да е от състава на парламентарната група, а външен. Възможно е да е успял в чужбина българин. В публичното пространство излезе името на царско юпи от втората вълна. Румен Чолаков, който оглавява клуб "Милениум" и ръководи сбирките му в резиденцията на Симеон Сакскобургготски във "Врана", отрече.

Шоуменът и неговите най-близки хора продължават да поддържат енигмата дали ще съставят кабинет

Проблемът е, че и в двата случая – и да приемат, и да откажат, съществуват рискове за бъдещето им в политиката. Ако тръгнат да сформират правителство с 51 депутати, ще им е много трудно.

"Ще им се наложи да управляват в тежка зависимост от всички останали политически сили в парламента. Няма да могат да прокарат нито закон, нито решение без консултации. Всичко това може да е временно и ще трябва да бъде обяснено на хората защо го правят", добави Райчев.

От друга страна, приемайки мандата, Слави Трифонов ще покаже сила и увереност във възможностите си да ръководи страната. Ще може да прокара идеите си, за които се бори от години чрез предаванията си и които очакват от него избирателите.

Най-чистият вариант според политолозите и социолозите е консултациите за коалиция да бъдат само между антисистемните партии – "Има такъв народ", "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън!". Така в политическия съвет на новата тройна коалиция трябва да влязат шоуменът, Христо Иванов и Мая Манолова. И подобно на царя, Сергей Станишев и Ахмед Доган през 2005 г. да постигнат компромис за приоритетите си и да си разпределят ролите. Впоследствие в залата сигурно ще бъдат подкрепени и от формациите от статуквото.

Най-вероятно без ГЕРБ. Във вторник, 20 април, когато представяше проектокабинета на партията си, Бойко Борисов заяви: "Като им потрябва мнозинство за важни теми, ние ще им отговорим със същото високомерие". С това даде да се разбере, че идеята депутати от ГЕРБ да гласуват с новите управляващи вече е отпаднала. Със сигурност вероятността за управление на Слави Трифонов отдавна е ясна за премиера в оставка.

Преди 4 години той гостува в шоуто. Няколко пъти попита: “Като водещ или като лидер на партия ме питаш?”, докато не получи отговор “Няма партия”.

Но впоследствие се появи ИТН. За Борисов това поведение е добре познато, защото самият той следваше същата линия, преди да основе ГЕРБ. И двамата със Слави отричаха до последно, че ще оглавяват нови политически проекти, докато не съобщиха официално.

Общото между тях е харизмата, която увлича гласоподаватели, но след 11 години начело на правителството Борисов изглежда ще остане в опозиция.

Колко дълго ще продължи съществуването на евентуално правителство с мандата на ИТН, е трудно да се прогнозира.

Според Татяна Дончева хоризонтът на бъдещия кабинет е до Нова година.

Но за толкова кратко не могат да сменят цялата администрация от около 1200 - 1300 души.

Ако все пак Слави Трифонов реши да откаже мандата, ще се стигне до служебен кабинет на президента. Румен Радев вече даде да се разбере, че е готов и на този вариант, но на консултациите с парламентарните сили заяви, че трябва да има работещо правителство. За временното може да понесе много удари точно преди и по време на кампанията си за втори мандат. Това е рисково за преизбирането му. А и не е сигурно каква ще е конфигурацията след евентуални предсрочни избори. Затова много по-изгодно за него е да има министерски съвет на новите партии, които да действат в синхрон с него, за да може да остане в сградата на "Дондуков" 2.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари