Ще плащат ли такса за вход хора, които не живеят в апартаментите си?

0
Най-вероятно досегашният действащ закон ще бъде променен
Най-вероятно досегашният действащ закон ще бъде променен Видео: БНТ

Стотици са предложенията постъпили в министерството на регионалното развитие и благоустройството във връзка с предстоящото изготвяне на нови правила за управление на етажната собственост.

Идеята е поддръжка на сградния фонд да е по -качествена, а контролът над професионалните домоуправители - затегнат, предава БНТ. Предложенията могат да се изпращят до 15 ти април и ще са част от измененията и допълненията в Закона за управление на етажната собственост.

Получените експертни мнения и коментари ще бъдат разгледани и обсъдени и се очаква допълнения закон да е факт до края на лятото.

Въпреки, че все още не ясно кои точно предложения ще бъдат приети, вече е сигурно, че ще бъде направен регистър на професионалните домоуправители, за да бъдат прекъснати злоупотребите.

В регистъра ще фигурират тези, които са преминали през обучение. А ако прекалено много клиенти не са недоволни от услугите на домоуправителя, регистрацията му ще бъде анулирана.

Гергана Благиева, "Жилищна политика" в МРРБ: Практиката показва, че има доста недобросъвестни фирми и ощетени граждани, които са некачествено обслужени от тези лица. Събират пари, за които няма отчетност, не контролира дали сградата има нужда от поддръжка.

Предложения има и за регулация на ваканционните комплекси, защото там голяма част от имотите се ползват само няколко месеца, а поддръжката на практика е целогодишна. Всички промени ще целят по-добрo обгрижване на сградите, защото според експертите в МРРБ в България ни липсва подобна култура. Дядо Георги обаче поддържа входа си перфектно, освен цветя е сложил и табло за обяви.

Георги: Единствената сграда, на която има табелка за обяви и съобщения, целия "Дунав" няма и други улици нямат.

Други предложения са неизплатените вноски за етажна собственост за имота да се начисляват към данъците.

Обсъжда се и дали е справедливо да плащаш за асансьор или ремонт на покрива, ако живееш на 1-я етаж.

По сега действащия закон, ако си бил в жилището по-малко от 30 дни не плащаш такси, хората обаче смятат това за нечестно и затова най-вероятно този текст също ще бъде променен.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари