Ще изгрее ли тази вечер Витлеемската звезда?

2
В Русе може и нищо да не видим от уникалното астрономическо явление, тъй като облачността е много плътна
В Русе може и нищо да не видим от уникалното астрономическо явление, тъй като облачността е много плътна Снимка: iStcok/Guliver

Какво да очакваме от съвпада на планетите-гиганти Юпитер и Сатурн?

Един уникален феномен ще се случи тази вечер в небето. За първи път от 800 години насам. Така наречената „Коледна“ или „Витлеемска“ звезда.

„Това е явление при което две тела са много близо едно до друго. Те могат да бъдат две планети или планета и луна. Този процес е нарича съединение. Всъщност само привидно са много близко. Сатурн и Юпитер ще застанат много близко до една линия с нашата планета“, обясни ръководителя на Националния отбор по астрономия, Никола Каравасилев.

Той добавя, че ако имаме телескоп лесно ще можем да видим двете планети една до друга. Спътниците им също ще могат да бъдат забелязани.

Двата гиганта ще са разделени само с 0,1 градуса и ще са видими от цялото земно кълбо. Гледката ще е уникална, категорични са експертите. Те не изключват, че е възможно двете планети да се виждат като една голяма звезда.

Последният път, когато са били толкова близо, е било на 16 юли 1623 г., но астрономическото събитие вероятно не е било възможно да се наблюдава. Такова сливане е било забележимо с просто око на 4 март 1226 г. Следващата „голяма целувка“ ще е на 15 март 2080 г., според EarthSky .

Това събитие всъщност се случва на всеки 20 г. Особеното тази година е, че планетите са точно една до друга. „Те ще са най-близо от 400 години насам, което не се е случвало от времето на Галилей. Това ни дава усещане за рядкостта на събитието, което не е просто веднъж в живота, а веднъж в историята ни, откакто е направен телескопът“, казва Шейн Ларсън, асоцииран директор на Центъра за интердисциплинарни изследвания и астрофизика в Чикаго, предава DC news.

Макар двата гиганта да изглеждат близо един до друг, в действителност те са на разстояние от стотици милиони мили, пишат от НАСА. Всъщност Сатурн ще бъде два пъти по-далече от Земята, отколкото Юпитер. За невъоръжено око те ще изглеждат като една ярка звезда. Дори и от аматьорски телескоп обаче може да се видят ясно планетите и някои от техните луни.

Това ли е Витлеемската звезда?

В Светото писание се говори за една необичайна по своята яркост звезда, която е озарила небето преди раждането на Спасителя. Явлението е забелязано от влъхвите – зороастрийски жреци и звездобройци. Те разтълкували, че се случва съдбовно събитие и предприели пътешествие, ориентирайки се само по звездите. Ако събитието беше, че се е родил нов владетел на чужда държава, мъдреците едва ли биха си направили труда да пропътуват разстоянието, за да намерят бебето и да му поднесат своите дарове.

Всъщност онова, което се е случило преди 2020 години, е сложило началото на нова епоха – родил се е Спасителят.

Някои учени смятат, че тогава това е била Халеевата комета. А дали съвпадът на Юпитер и Сатурн наистина е бил Витлеемската звезда, няма как да кажем. Но, при ясно време, можем да се насладим на уникалната гледка, малко след залез слънце.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари