Ще има ли референдум за чист въздух в Русе?

1
Ще съумеят ли русенци да изберат своето бъдеще и здравето на поколенията след тях
Ще съумеят ли русенци да изберат своето бъдеще и здравето на поколенията след тях Снимка: Валентина Петкова

Ще съумеят ли русенци, жителите на община Русе, да изберат своето бъдеще и здравето на поколенията? Това е въпросът, който стои на дневен ред.

На 25 октомври в 18:00 часа, на градския площад, пред общината, официално, ще бъде даден старт на подписка за провеждане на Референдум за чиста околна среда в община Русе.

От 16:30 до 18:30 часа, желаещите да се подпишат или да получат бланки за събиране на подписи, ще могат да го направят, на същото място.

Припомняме, че за един месец 3000 човека се записаха да събират подписи от свои близки и познати и оставиха своите телефони, организаторите на референдума да се свържат с тях. В продължение на две седмици, няколко човека, жертваха цялото си свободно време, да въртят телефони, за им да съобщят, че на 25-ти подписката започва.

На пресконференция вчера, бяха поканени всички национални и местни медии. Уважена бе само от местната телевизия „Кис 13“, вестник „Бряг“ и сайта „Дунавмост“. Там бяха представени  въпросите, които са предложени да бъдат включени в допитването:

ВЪПРОС 1 : Искате ли Общински съвет- Русе, да приеме нормативен акт за опазване на околната среда и здравна защита, съдържащ безусловно следните изисквания: за работа на територията на община Русе:

  1. Забранява се, експлоатацията и строителството на инсталации, които отделят в атмосферата емисии на вредни вещества, прах или миризми.
  2. Забранява се горенето на отпадъци и извличане на вторични суровини чрез изгаряне.
  3. Забранява се строене и ремонт на улици, тротоари, алеи и детски площадки с материали, които при температура 60 градуса по целзий отделят вредни вещества.
  4. Горните изисквания са задължителни за всички инвестиционни проекти, за издаване на разрешителни за строеж и АКТ16 за инсталациите.
  5. Община Русе, създава и води публичен регистър на всички отделяни вредни вещества и миризми на територията на община Русе, съдържащ: вид инсталации, количества вредни вещества и местонахождение.
  6. Община Русе създава и поддържа станция за денонощен мониторинг на всички регистрирани инсталации. Данните се събират непосредствено във всички комини, вентилации, врати прозорци и капаци, на помещенията в които се намират инсталациите. Включването на всички регистрирани инсталации е задължително условие за строежа им и издаване на АКТ 16. Резултатите са достъпни публично и в реално време на сайта на общинната.
  7. Забранява се резитбата на здрави дървета и на клони от здрави дървета, без изричното съгласие на най-близо живущите до тях.

ВЪПРОС 2 Искате ли, около производствените и индустриални зони, да бъде изграден зелен пояс от многогодишна растителност?

ВЪПРОС  3 Искате ли, дейностите: озеленяване и поддържане на зелените площи; почистване на обществените места; сметосъбиране;  сметоизвозване; ремонт, реконструкция и строителство на общинска собственост, да се извършват само от община Русе, без възлагане на други изпълнители?

ВЪПРОС 4 Искате ли, пречистването на питейната вода в община Русе, да се извършва по метод, изключващ ползването на хлор и хлорни съединения?

Организатор на подписката е инициативен комитет, който се състои от 7 човека и взема решения само с пълно мнозинство. Организаторите подчертаха, че подписката е в подкрепа референдума да бъде проведен, а ако успеят да се съберат 18 000 подписа, избирателите на община Русе, ще могат да гласуват с „ДА“ или „НЕ“ за всеки въпрос по отделно.

Това е първият референдум в община Русе. Това е най-болната тема и провеждането му  ще бъде показател за отношението на жителите на общината към своето здраве и здравето на децата си.

Източник: Бъдеще за Русе
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари