Ще глобят ли министър Банов заради неносене на маска?

2
Боил Банов наруши противоепидемичните мерки
Боил Банов наруши противоепидемичните мерки

"Ще глобят ли министър Банов заради неносене на маска?"

Това попитаха от сдружение "Кинопамет".

"Културният министър трябва да плати глоба в размер от 300 до 1000 лв. заради неспазване на заповедта на здравния министър Кирил Ананиев, съгласно която всички граждани, които се намират в закрити или на открити обществени места, са длъжни да носят еднократна или многократна маска за лице или друго средство, покриващо носа и устата", коментираха от сдружението.

На извънредния си брифинг вчера следобед пред официалния вход на Софийския университет "Св. Климент Охридски" министърът на културата Боил Банов си позволи да наруши грубо противоепидемичните мерки за социално дистанциране, въведени във връзка с обявената пандемия от COVID-19 в страната и на основание на обявеното с Решение от 13.03.2020 г. на Народното събрание извънредно положение и препоръките на Националния оперативен щаб, създаден със заповед на министър-председателя на Република България, алармират от Сдружение "Кинопамет". 

На качената на официалния сайт на Министерство на културата снимка от събитието в събота пред входа на Алма матер много ясно се вижда, че министър Банов прави изявления пред плътно наобиколилите го 11 (eдинадесет) журналисти без да си е сложил предпазна маска, както и без да спазва задължителната санитарна дистанция от минимум 2 метра.

Въпросната фотография от брифинга на министър Банов бе своевременно разпратена от пресцентъра на ведомството и до медиите, а репортажи с правещия изявления пред Ректората на Софийския университет без каквато и да е маска на лицето си културен министър бяха излъчени и във вечерните новинарски емиии на всички големи телевизии, допълват от сдружението.

Поставянето на защитна маска при посещение на обществени места намалява епидемиологичния риск от заразяване с новия коронавирус както за лицето, носещо маската, така и за околните, а издаването на заповедта на здравния министър за нейното задължително носене е обусловено от усложняващата се епидемична обстановка и нарастващия брой на регистрирани случаи на коронавирусна инфекция.

Никой не бива да счита, че е над закона, а препоръките на Националния оперативен щаб и заповедите на здравния министър трябва да се спазват стриктно от всeки един български гражданин, ако искаме да се справим с пандемията, категорични са в сдружение "Кинопамет". Затова от гражданското сдружение очакват още в близките дни на Боил Банов да бъде съставен акт за установяване на административно нарушение във връзка с неспазване на заповедта за носене на предпазна маска в закрити или на открити обществени места, както и за неизпълнение на санитарните изисквания за дистанция от минимум два метра между него и наобиколилите го общо 11 репортери на въпросния извънреден съботен брифинг пред Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Разбира се , похвална е загрижеността на министър Банов за състоянието на фасадата на Алма Матер, но очакваме от културния министър да прояви същата грижа и активност и за спасяването на най-старото кино в Източна Европа, каквото е емблематичното кино "Модерен театър" на столичния булевард "Мария Луиза"№ 26, сградата на което от години е в окаяно състояние. 

За съжаление собствениците на уникалната сграда в стил виенски сецесион, построена през 1907 г. по план на арх. Димитър Начев, не полагат грижи за поддръжката й, олющената й червена фасада се рони и мазилката пада на парчета, създавайки риск за преминаващите по тротоара, посочват от сдружението. Към момента първият български киносалон, който отваря врати през далечната 1908 г., е със статут на паметник на културата от "местно значение", но единственият шанс за неговото спасяване е киното да бъде спешно прекатегоризирано от МК в категорията на недвижими културни ценности с "национално значение", убедени са в "Кинопамет".

Аварийното и опасно състояние на знаковата сграда налага министър Банов на основание чл.12, ал.4, т.2 от Закона за културното наследство да предложи и с решение на Министерски съвет сегашният собственик на "Модерен театър" да бъде обезщетен с равностоен имот – частна държавна собственост, или с право на строеж върху друг имот - частна държавна собственост.

По нататъшното стопанисване на имота на бул."Мария Луиза"№ 26 е редно да се възложи на Националния филмов център, а средствата за реставрация на така важната за историята на българското кино и българската духовност сграда, в която се е намирало и първото у нас звукозаписно студио, където са се създавали записите на Аспарух Лешников, могат да се търсят по европейски програми, аргументират се от гражданското сдружение."

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари