Шотландското уиски - неочакваната "жертва" на пандемията

4
През последните 12 месеца доставките на шотландско уиски са се свили с близо една четвърт
През последните 12 месеца доставките на шотландско уиски са се свили с близо една четвърт

Уискито е любима напитка на много хора.

Но 2020 година се оказа тежка за неговите производители в Шотландия не само заради ограничената консумация заради блокираните пазари, но и заради последствията от търговската война, започната от президента Доналд Тръмп.

През последните 12 месеца доставките на шотландско уиски са се свили с близо една четвърт. За миналата година износът е достигнал най-ниското си равнище от десетилетие насам, а това е струвало на производителите 1,1 милиарда паунда или 1,55 милиарда долара, разказва Forbes, цитиран от Money.bg.

Наистина, до голяма степен това се дължи на затварянето на заведенията и ресторантите на много ключови пазари, както и на ограниченията при пътуванията. По-задълбоченият поглед в индустрията обаче показва, че тя страда и от друг сериозен проблем.

Това са наложените от страна на Вашингтон мита през 2019 година в рамките на търговската война през Атлантика. Тогава американските власти въведоха тарифа от 25% върху внасяното шотландско уиски. А това от своя страна засегна продажбите на производителите на най-важния за тях пазар.

Със заставането на Джо Байдън на президентския пост, се появиха оптимистични очаквания, че митата ще бъдат премахнати. Те обаче отстъпиха на по-негативни прогнози, след като от Белия дом посочиха, че засега няма да има преразглеждане на политиката им в тази посока.

Още лоши новини за индустрията донесе и влизането в сила на Брекзит. Въпреки че напускането на Великобритания не донесе налагането на нови мита, то означава допълнителна бюрокрация и проверки по границите в страните от Европейския съюз (ЕС). А това означава повече време и повече разходи.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари