Шопската ще удари 18 лева, ако отпаднат облекченията за бизнеса

0
Такава цена обаче няма как да се сложи в менюто и половината бранш ще затвори, категоричен е Ричард Алибегов
Такава цена обаче няма как да се сложи в менюто и половината бранш ще затвори, категоричен е Ричард Алибегов

Макар шопската салата в менюто да е 10-12 лева, реалната ѝ цена е 15 лева, тъй като продуктите са поскъпнали страшно много, заяви Ричард Алибегов

Шопската салата трябва да удари 18-19 лева, ако се приеме идеята на финансовото министерство ставката на ДДС за ресторантите, която сега е намалена на 9 на сто, да се върне на 20%. Такава цена обаче няма как да се сложи в менюто и половината бранш ще затвори, категоричен е Ричард Алибегов, шеф на Българската асоциация на заведенията, предава "Телеграф".

Заради предсрочно отпадане на нулевия акциз за пропан-бутана и метана пък тези горива могат да поскъпнат с 20-40 ст. Премахването на тези данъчни облекчения са част от мерките, обявени от финансовия министър Росица Велкова за закърпване на дупката, която се очертава в бюджета. Предложенията на МФ за промени в данъчните закони трябваше да бъдат публикувани за обществено обсъждане вчера, но до редакционното приключване на броя те все още не бяха излезли. А от гласуването в парламента зависи какво в крайна сметка ще се приеме.

Цени

Макар шопската салата в менюто да е 10-12 лева, реалната ѝ цена е 15 лева, тъй като продуктите са поскъпнали страшно много. Ако и ДДС се вдигне, шопската или салатата „Цезар“, които са сред поръчваните, трябва реално да стигнат 18-19 лева. Никой ресторантьор обаче няма да напише в менюто си такава цена, защото отсреща няма да има кой да ги купи, обясни Алибегов. По думите му, ако се приемат идеите на финансовото министерство, половината сектор ще затвори, защото няма да има кой да пазарува. А ако се приеме и да се спрат компенсациите за тока и да се въведе данък свръхпечалба, изобщо няма да говорим вече за никакъв бизнес, посочи още той.

Опит

Според Алибегов връщането на ДДС на 20% за ресторантите отново няма да бъде прието в Народното събрание. Това е трети пореден опит, но и този път няма да е успешен, смята той. Макар още да не е ясно как ще се разпределят силите в бъдещия парламент, браншът разчита на партиите, които досега са го подкрепили – ГЕРБ, ДПС, „Възраждане“ и част от БСП. Когато се сформира новото Народно събрание, ресторантьорите ще поискат намаленият ДДС да остане за постоянно. Сега е предвидено 9-те процента да важат само до края на тази година. Мотивите са, че браншът още не може да се възстанови от затварянето по време на COVID кризата. От 2 години COVID ние девет месеца не можахме да се възползваме въобще от тази ставка от 9%, тъй като бяхме затворени. Щетите, които се нанесоха за 2 г., не могат да бъдат изтрити с гумичка, защото някой е казал, че вече няма COVID криза, каза Алибегов.

Горива

Финансовото министерство смята да предложи и да се премахне нулевият акциз на метана и пропан-бутана. От 1 юли и ДДС за природния газ трябва да се върне от 9 на 20 на сто. Все още не е ясно дали ведомството ще предложи акцизите за тези горива да се възстановят на старото си ниво отпреди актуализацията на миналогодишния бюджет, когато тези облекчения бяха гласувани заедно с други мерки за подкрепа на домакинствата и бизнеса заради инфлацията.

Отпадането на облекченията ще доведе до поскъпване на метана с 20-30, до 40 ст. на килограм, прогнозира волейболната легенда и собственик на метанстанции Любо Ганев. Той посочи, че цената на природния газ към момента е много завишена в световен мащаб. Промени се начинът на изчисляване на цената, преди тя беше обвързана с петрола. Промени се и начинът на доставка – вместо по тръби той се транспортира с кораби, което го оскъпява със 100 долара на 1000 кубика, посочи Ганев. Докато не се намерят нови доставчици, цената ще остане висока, смята той.

Таксита

В момента средната цена на метана е 2,79 лева за килограм, а пропан-бутанът се продава за 1,20 лева на литър, сочат данни от сайта fuelo.net. Поскъпването на тези горива ще вдигне себестойността на таксиметровата услуга. Но след последните повишения на тарифите вече няма много мегдан за корекция, коментира Красимир Цветков от Националния таксиметров синдикат. Ако обаче цените тръгнат отново главоломно нагоре, бизнесът трябва да реагира, каза той. Цветков припомни, че браншът не е могъл да се възползва от 25-те стотинки отстъпка за цените на горивата. Единственото облекчение, което получил, било през данъчните облекчения за горивата.

Същевременно се повишили наемите на колите, поскъпнала е и диспечерска услуга. Като сложим и горивото, таксиметровите шофьори със събуждането си са вече на минус 100 лева. Преди да излезе на работа, шофьорът трябва да отпише тези пари, после да се качи на колата и да ги изработи, посочи Цветков.

Заради поскъпването на метана, който по едно време беше минал 6 лева, много от колите сложиха уредби на пропан-бутан. На този вид гориво са вече около 70% от жълтите автомобили. Останалите са на метан, в провинцията има и дизели.

Превозвачите

Превозвачите ще искат замразяване на тол таксата и отстъпки за тези, които оперират на българския пазар при изминаване на определени километри. Това съобщи Йордан Арабаджиев, шеф на Съюза на международните превозвачи.

Той припомни, че вдигането на тол таксите бе отложено с 6 месеца и те не се вдигнаха от началото на тази година. Превозвачите обаче ще настояват в такъв период, когато има висока инфлация и свито потребление, тол таксите да останат замразени. Браншът ще изложи исканията си на среща в МРРБ в понеделник. Привърженици сме да има последователна политика и предвидимост на действията на правителството. В крайна сметка цената ще я плати българският гражданин, защото по-високата тол такса ще бъде включена в цената на всяка стока, която се транспортира с тежкотоварни и лекотоварни автомобили, каза Арабаджиев.

Въвеждат данък свръхпечалба, плащаме в брой до 5 бона

Въвежда се данък върху свръхпечалбите на фирмите, а таванът за плащания в брой пада от 10 на 5 хиляди лева. Това са част от предложенията на финансовото министерство за намаляване на бюджетния дефицит и вместването му в рамките от 3%. Проектът за промени в законодателството чрез изменения в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс бяха публикувани за обществено обсъждане късно вечерта вчера.

Предлага се фирмите да заплащат солидарна вноска за свръхпечалбите, генерирани в периода от 1 юли 2023 г. до 31 декември 2023 г. Основната за определяне на солидарната вноска ще бъде разликата между данъчната печалба за периода от 1 юли до 31 декември т.г. и 50 на сто от средната стойност, увеличена с 20 на сто, на данъчните печалби за 2018, 2019, 2020 и 2021 г. Мярката ще бъде временна, целта ѝ е запазване стабилността на публичните финанси, посочват от МФ. Оттам добавят, че общо за периода 2020-2022 г. са предоставени 11,2 млрд. лв. на бизнеса под формата на помощи, компенсации и намалени данъчни ставки.

Друга мярка, която предлага МФ, е при определянето на облагаемия доход от продажба на виртуални валути да се приспадат 10 на сто нормативно признати разходи. Целта е да се стимулират физическите лица да декларират тези доходи.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    13
    Русенец
    Прав си. От януари 2021 г. не са вдигали в нашата институция заплатите. Сетите се кой беше уп.авлявящ тогава. След това нищо, само ползват работата ни от трибуната на парламента за боричсания, но нас кучета ни яли. Докато друг не вдигне заплати, ще гласуваме за последния вдигнал ги
  • 7
    12
    Росен
    Домати-4.5лв/кг.краставици 7лв.кг.други продукти3-4лв.Теръгвайте в заведенията на Алибегов(алчния),явно там шопската салата е към 1.5кг.
  • 7
    11
    Ха
    Аз мога и без ресторнат, ама ресторантите дали могат без мен? И важи за всякакъв бизнес. Единственото без което не мога е хляб и основни хранителни продукти, лекарства, ток и вода. Естествено, че не ме задоволява само това, но колкото мога и когато мога. И като не ти върви един бизнес, се хващаш за друго, ако можеш де.Много добре си спомням едно време, когато лекари, инженери, актьори и пр. като останаха без работа и се хващаха на нещо си, само и само хляб да имат на масата. Жалко е, че някои не си взеха поука оттогава, както политици, така и хората.
  • 6
    10
    емо
    Хора просто ние сме клиентите които им стимулираме простотията ,просто посещавайте масово места където цените са нормални и реални няма да им трябва ддс като нямат посещаемост та да видите за 2 месеца няма ли да си коригират цените и да се научат да печелят от оборот не от надценка и то безобразна просто ситуацията ще ги принуди или да влязат в пътя или да затварят!!!
  • 11
    9
    ХЕИ
    Алибегофф! Измий я тази мръсна коса на кухата ти кратуна, че никой няма ти влезе в ресторанта с 5 звезди Мишлен да ти яде салатата.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари