Шофьори осъдиха АПИ заради напукани гуми на пътя край Цар Калоян

6

Двамата от шофьорите, които вечерта на 21 март тази година потрошиха колите си в адска дупка след Цар Калоян в посока Разград, осъдиха Агенция „Пътна инфраструктура“ да им заплати нанесените имуществени вреди.

Тогава собственикът на автосервиз Илиян Марков, на връщане от Русе, шофирайки личния си „Мерцедес С 250“, спука две десни гуми, изкриви джанти, въздушните възглавници на двете му седалки се отвориха, а един от предните носачи на колата дефектира, припомня Екип 7.

Още докато оглеждал щетите си на място, други две коли попаднали в същия капан и също спукали по две гуми. Водачът на едната от тях – Ивайло Иванов, както и самият Марков заявиха след случилото се, че ще търсят правата си в съда. Сега, половин година по-късно, заведените от тях граждански дела вече са приключили.

Пред Районния съд в Разград Илиян Марков е претендирал Агенция „Пътна инфраструктура“ да му плати обезщетение от 1710.97 лева, колко са му стрували новите гуми и ремонта на останалите части.

В отделно производство Ивайло Иванов завел иск срещу АПИ на стойност 489.10 лева за ремонта на личния му „Фолксваген Бора“ – демонтаж, монтаж, баланс и изправяне на джанти – 52.80 лв., нови гуми с демонтаж и баланс – 340.80 лв., десен шарнирен болт – 40.50 лв., смяна на шарнирен болт и регулиране на преден мост – 55 лв.

Претенциите им са били признати като основателни от самата Агенция, а съдът е преценил, че до щетите действително се е стигнало заради неизпълнение на задълженията ѝ да поддържа в изправност въпросния пътен участък.

И двата иска за нанесени имуществени вреди магистратите са уважили изцяло, отхвърлени са обаче претенциите на Марков и Иванов разноските им по делата да бъдат присъдени на Агенция „Пътна инфраструктура“. Причината – двамата не били изпратили писмена покана до АПИ за извънсъдебно споразумение. Това че били водени телефонни разговори с представители на Областното пътно управление, не можело да се квалифицира като покана за плащане и в този смисъл оттам не носели отговорност за разноските, тъй като не те били инициирали производствата.

Когато след инцидента се обадих на шефа на Пътното, той ми каза: „Без да ме осъдиш, нямам основание да ти дам парите!“. Затова тръгнах да ги съдя. Сега не искат да ми признаят разходите. Това е пълен абсурд и в момента водя отделно дело срещу тях по тази причина“, поясни вчера за „Екип 7“ Илиян Марков.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари