Шофьори избързаха със смяната на гумите

2
Управителят на един от центровете в Русе съветва кога трябва да се сложат летните гуми
Управителят на един от центровете в Русе съветва кога трябва да се сложат летните гуми Видео: Русе Медиа

Хубавото време през март подведе шофьорите да започнат смяна на зимните гуми с летни. Неочакваното завръщане на зимата ги свари неподготвени и много от тях закъсаха с автомобилите си на пътя, което създаде хаос и напрежение.

Въпреки че в Закона за движение по пътищата (член 139) поставя като условие да се кара с „гуми, предназначени за зимни условия, или с гуми с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 mm през периода от 15 ноември до 1 март“, повечето от шофьорите в Русе предпочитат да изчакат трайното затопляне на времето. Според тях най-добре е това да се прави в началото или средата на април. В противен случай може да се получи буксуване на автомобила, задръствания и неприятности по пътя, включително и пътни инциденти.

В центровете за смяна на гуми също съветват клиентите си да не бързат. Все още сутрин е студено и не е подходящо за смяна. „Температурите трябва да са поне над 15 градуса на въздуха и на асфалта и да се задържат поне една-две седмици“, казва управителят на един от центровете в Русе Мартин Петков пред камерата на Русе Медиа. Препоръката е да се следи дългосрочната прогноза за времето, преди да се сменят зимните гуми с летни.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари