Шофьор от Русе "изгоря" заради фалшив антифриз

2
Заради некачествен антифриз, който закупил на по-ниска цена, колата му е за ремонт
Заради некачествен антифриз, който закупил на по-ниска цена, колата му е за ремонт Видео: БНТ

Некачествен антифриз продават в търговската мрежа, предупреждават производители от Русе.

Има случаи, в които са подменени някои от съставките на продукта, но има и имитации, които увреждат двигателите на автомобилите.

В един от русенските автосервизи откриваме Светлозар Русев, който е шофьор от 40 години. Заради некачествен антифриз, който закупил на по-ниска цена, колата му е за ремонт, предава БНТ.

"От известно време колата ми няма парно и вчера пред гаража долу имаше локва", каза пострадалият шофьор Светлозар Русев.

"Протекло е съединението на водната помпа. За нас очевидно антифризът не е подходящ. Водачите често подценяват избора на охладителната течност", каза Минчо Минчев - управител на сервиз. 

Веселин Венков произвежда антифриз от 18 години. Казва, че е виждал всякакви имитации на продукта. Най-разпространеният трик на нелоялните производители е да поставят отработен глицерин, който е отпадък от производството на биодизел. Добавят и спирт, който създава впечатление, че така наречения антифриз не замръзва.

"Хората си мислят, че единствената функция на антифриза е да не замръзва, но той има още други свойства, които трябва да се спазват - да смазва, да предпазва от корозия металните части, месинговите, алуминиевите", каза Веселин Венков.

Антифризът подлежи на стриктни лабораторни анализи.

Анелия Минова – лаборант: "Ако не отговаря на тези показатели, тогава може да се получи ръжда по металните части на двигателя, да се разложат каучуковите части и да реагира с пластмасата, да го съсипе, да го блокира."

Често нелоялните производители добавят в продукцията си и специални химикали, които могат да заблудят дори измервателните уреди, които установят качеството на антифриза. Така откриването на фалшивия продукт става още по-трудно. Затова, според специалистите,трябва да се следи цвета на антифриза.

Веселин Венков: Да видите дали антифризът ви е помътнял, сменил си е цвета. Това води дефакто до корозия на двигателната система, прегряване на автомобила, течове и оставане на пътя.

Производителите съветват да купуваме антифриз само от магазини, които притежават сертификат за качество.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари