Шест демо машини за предстоящите избори пристигнаха в Русе

0

Шест демо машини за предстоящите на 14 ноември президентски и парламентарни избори пристигнаха в Русе преди минути.

Те бяха посрещнати от заместник областния управител Синан Хебибов и председателя на Районната избирателна комисия Милена Хинкова. Хебибов бе и първият, който упражни правото си на вот, макар и все още неофициално. Цялата процедура по гласуване за президент и вицепрезидент, както и за народни представители отне по-малко от две минути. По думите на Хебибов интерфейсът на машините е изключително интуитивен и не би трябвало да затрудни никого при гласуването.

От Районната избирателна комисия са били заявени пет устройства, но от ЦИК изпращат шест машини. За сега се предвижда едната да остане постоянно в РИК в Русе, така че да е на разположение на всеки желаещ да се упражни преди вота. Обученията ще започнат още от тази седмица, като първото най-вероятно ще бъде в най-големия град – Русе. Сега освен пред Пленарна зала, се обмислят варианти и за пробно демонстрационно гласуване и на открито в града. Това би могло да бъде там, където се събират или преминават повече хора – например пред сградата на Операта. Ще се организират и посещения на място в пенсионерски клубове и други социални заведения, като за целта ще е необходима предварителна заявка от съответната институция. От РИК са категорични, че ще обхванат всички общини от региона, както и колкото може повече населени места. Тепърва РИК съвместно с Областна администрация – Русе ще изготвят график, по който ще обикалят градовете и селата от региона. Обучители ще бъдат представители на РИК.

Всяка от машините разполага с общо 5 смарт карти. Три от тях са предвидени са смяна при пробното гласуване, а две са за администриране на устройствата.

В момента се извършват охранителните обследвания на помещенията за секционните избирателни комисии, уточнява се графикът за транспортиране на машините за гласуване и други. От ОД на МВР са в готовност за обезпечаване на секциите, за да бъде гарантирано спокойното протичане на изборния ден и достъпа на всеки избирател до тях.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари