Шефът на украинския отдел на "Амнести интернешънъл" подаде оставка

1
Док​ладът на организацията за Украйна предизвика гняв и осъждане, тя не приема критиките
Док​ладът на организацията за Украйна предизвика гняв и осъждане, тя не приема критиките Снимка: IPP

Док​ладът на организацията за Украйна предизвика гняв и осъждане, тя не приема критиките

Шефката на украинския клон на "Амнести интернешънъл"(АИ) подаде оставка, като заяви, че правозащитната организация е отхвърлила възражението ѝ срещу публикуването на доклад, в който се твърди, че украинските сили са изложили цивилни граждани на руски атаки, тъй като са се разположили в населени места, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Вчера вечерта във Фейсбук Оксана Покалчук обвини бившия си работодател, че не е взел предвид военните реалности в Украйна и опасенията на местните служители, които са настоявали докладът на АИ да бъде преработен.

Докладът, публикуван в четвъртък, предизвика гневни осъждания от страна на висши украински служители и критики от страна на западни дипломати, които обвиниха авторите в неясни твърдения, които сякаш приравняват отбранителните действия на украинската армия с тактиката на нахлуващите руснаци.

"Болезнено е да призная, но аз и ръководството на "Амнести интернешънъл" се разделихме по отношение на ценностите", пише Покалчук. "Вярвам, че всяка работа, извършвана за благото на обществото, трябва да отчита местния контекст и да обмисля последствията."

Покалчук заяви, че нейният офис е поискал от ръководството на организацията да даде на украинското министерство на отбраната достатъчно време да отговори на констатациите в доклада, и заяви, че ако АИ не го направи, това ще подпомогне усилията на Кремъл за дезинформация и пропаганда.

"Убедена съм, че нашите проучвания трябва да се правят задълбочено, като се имат предвид хората, чийто живот често зависи пряко от думите и действията на международните организации", каза тя.

В прессъобщение, което придружаваше публикуването на доклада, генералният секретар на "Амнести интернешънъл" Аниес Каламар заяви, че организацията е "документирала модел на украинските сили, които излагат цивилни на риск и нарушават законите на войната, когато действат в населени райони".

"Заемането на отбранителна позиция не освобождава украинските военни от задължението да спазват международното хуманитарно право", заяви тя в четвъртък.

Говорителят на руското външно министерство цитира твърденията на "Амнести интернешънъл" като доказателство, че Украйна използва цивилни граждани като жив щит.

ТАСС допълни, че АИ на 29 юли е изпратила до правителството на Украйна писмо, в което информира за своите изводи. "В това писмо ние изброихме множество градове и села, в които сме документирали описаните в информацията за медиите действия, и предоставихме джи пи ес координатите на 24 места, включително училища и болници, в които – както потвърди АИ – са били разположени украински войници".

Множество западни учени в областта на международното и военното право излязоха в социалните мрежи, за да отхвърлят твърдението на АИ за човешки щит. Те заявиха, че докладът съдържа лоши формулировки, които размиват правните различия и пренебрегват бойните условия в Украйна, посочва АП.

Украинските лидери, включително президентът Володимир Зеленски и министрите на външните работи и на отбраната, осъдиха остро доклада, който според тях не предоставя картината за руските бомбардировки на населените места и документираните нападения срещу цивилни граждани.

Каламар публикува в петък съобщение в Туитър, в което защити работата на организацията и се прицели в нейните критици.

"Украински и руски тълпи и тролове в социалните мрежи: днес всички те атакуват разследванията на Амнести. Това се нарича военна пропаганда, дезинформация, подвеждаща информация. Това няма да накърни нашата безпристрастност и няма да промени фактите", написа тя.

Украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба публикува гневен отговор на Каламар, в който обвини организацията ѝ във "фалшив неутралитет" и в това, че без да осъзнава вреди на себе си и помага на Кремъл.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    4
    Война е ...
    Бомбите никога не правят разлика между хората.
  • 9
    3
    ...
    Думите на тази доблестна женица ясно обясняват, защо са валели ракети по болници и училища в усраина. То всеки един нормален човек на планетата е наясно че Русия никога няма да направи подобно нещо, ако там няма скрити фашисти.
  • 8
    2
    до 1
    Е, точно тази не е от тях. Прочети още веднъж статията. Амнести интернейшинъл ( Джорж Сорос) Преминаха на правилната страна и тази девойка явно не е съгласна с това, а иска да продължи да лъже.
  • 9
    1
    Сашо Николов
    Нашите медии разбира се мълчат? А в Амнести интернешънъл се оказа, че има и честни хора.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари