Шефът на РИОСВ - Русе: За обгазяване на града не може да се говори!

1
Група русенци организираха днес по обед протест пред сградата на Регионалната инспекция по околната среда и водите
Група русенци организираха днес по обед протест пред сградата на Регионалната инспекция по околната среда и водите Снимка: РИОСВ - Русе

Група русенци организираха днес по обед протест под наслов "Чист въздух за Русе" пред сградата на Регионалната инспекция по околната среда и водите в крайдунавския град.

Участниците скандираха "Искаме да дишаме" и "Оставка". Издигнаха и транспаранти с надписи "Чист въздух за децата в Русе", "Русе иска да диша! Спрете обгазяванията!".

Петър Костов - един от протестиращите, заяви, че Министерството на околната среда и водите и неговите структури по места - РИОСВ, са изключително неефективни в борбата си за чист въздух, предаде БТА.

"Искаме да кажем "Не" на политическото говорене. Надяваме се това да е началото на нов тип екологична култура", заяви Костов, като припомни, че проблемът в Русе е от последните пет години.
Андриана Николова каза, че това е солидарен протест с Нова Загора и със село Труд.

"Техните и нашите деца спят на затворени прозорци. Ние не искаме да сме заложници по апартаментите", заяви Николова.
Директорът на РИОСВ в Русе Любомир Атанасов коментира пред журналисти, че за обгазяване на града не може да се говори. Качеството на въздуха се следи от три автоматични станции, като резултатите се публикуват ежедневно на интернет страницата на екоинспекцията. По думите на Атанасов при нито един от следените показатели няма превишаване в последните месеци.

Той каза още, че през последния месец в РИОСВ са постъпили 30 сигнала за миризми. Някои от тях били основателни, а причината за тях са както промишлени източници, така и запалени контейнери, гуми, кабели.
Атанасов обясни, че сред промишлените източници са и малки фирми, които работят през нощта. Той каза, че има дежурен денонощен екип от два месеца в РИОСВ, който в рамките на 15-20 минути реагира на всеки постъпил сигнал.

Атанасов коментира, че заводът "Монтюпе" е представил краткосрочна и дългосрочна инвестиционна програма за покриване на изискванията за опазване на чистотата на атмосферния въздух, като тя се изпълнявала по заложените срокове.

Източник: БТА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари