Шарл Мишел бе принуден да се укрие в бомбоубежище в Одеса

0
Председателят на Европейския съвет беше принуден да се укрие поради руски удари по региона на пристанищния град
Председателят на Европейския съвет беше принуден да се укрие поради руски удари по региона на пристанищния град Снимка: Reuters

По време на посещението си в Одеса Шарл Мишел беше принуден да се укрие поради руски удари по региона на пристанищния град

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел изрази категоричната си подкрепа за украинците по време на изненадващо посещение в Одеса, предаде Франс прес и БТА.

"Кремъл иска да потисне вашия дух на свобода и демокрация. Напълно убеден съм, че никога няма да успее", заяви председателят на Европейския съвет във видеопослание в Туитър, няколко часа след като в Москва бе проведен голям военен парад в чест на победата на Съветския съюз срещу нацистка Германия във Втората световна война.

По време на посещението си в Одеса Шарл Мишел беше принуден да се укрие поради руски удари по региона на пристанищния град.

"Не сте сами. Ние сме до вас, няма да ви изоставим", каза още Шарл Мишел. "Ще бъдем с вас, докато е нужно", увери той във видеозаписа, като увери, че ЕС "ще помогне за изграждането на модерна и демократична страна, обърната към бъдещето".

Мишел написа в Туитър, че е дошъл в Одеса по случай Деня на Европа. „Не сте сами. ЕС е редом с вас“, подчерта Мишел, осъждайки руското нахлуване в Украйна.

Според европейски представител по време на посещението си Мишел се е запознал с „въздействието на войната върху световните снабдителни вериги“, особено що се отнася до зърнените култури, „много тонове от които са блокирани в пристанища заради руската блокада на Черно море“. Тази блокада вреди не само на украинската икономика, но възпрепятства също така достъпа на света до жизненоважни хранителни продукти и излага на опасност световната продоволствена сигурност“, добави още източникът от ЕС.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски разговаря по видеоконферентна връзка с Мишел и му благодари за смелостта и за визитата му в Одеса, заяви канцеларията на украинския лидер. „Искам да Ви благодаря за политическата подкрепа, за Вашето присъствие. За това, че виждате в близко бъдеще Украйна като равна с останалите членове на европейското семейство“, подчерта украинският държавен глава.

Зеленски каза, че Украйна снабдява със зърнени храни 400 милиона души на планетата и че блокадата на износа на селскостопански продукти вече води до повишаване на цените на храните по света.

Украинският президент обяви днес, че е разговарял чрез видеоконферентна връзка и с председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и е обсъдил с нея действията на Украйна, за да стане тя страна кандидатка за членство в ЕС.

Държавният глава призова днес за незабавни действия за разблокиране на украинските пристанища. В пост в Телеграм след разговора си с Мишел президентът написа, че „е важно да се предотврати продоволствена криза в света, предизвикана от агресивните действия на Русия“, предаде Ройтерс.

 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    1
    Русенка
    Майка си търси там!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари