Сграда в центъра на Русе опасна за минувачите

4
Русенци са скептични за нейното възстановяване
Русенци са скептични за нейното възстановяване Видео: БНТ

Опасна сграда се руши в Русе. Тя е една от емблемите на града, със 140-годишна история. Сградата на Първото застрахователно дружество в България е в окаяно състояние, без покрив

Опитите на общината за спешен ремонт удрят на камък, тъй като част от наследниците обжалват решението в съда и така спират процедурата за ремонт. Сградата, която се намира в центъра на града и покрай нея минават хиляди пешеходци, продължава да се руши.

"Сградата не е укрепена, опасна е, има много пукнатини по носещи стени, има проблеми с подовите конструкции, на много места са пропаднали, затова е запечатана с пана, за да не се влиза вътре, защото някой може да пострада", заяви в "Денят започва" Здравка Великова, директор на дирекция "Инвестиционен контрол" в община Русе.

Според нея целта е да се обезопаси пешеходното движение по улица "Александровска", затова и община Русе е изградила защитно скеле, което е по фасадата.

"През 2017 година община Русе изготви инвестиционен проект за временен покрив върху сградата, за да може тя да бъде защитена от атмосферните влияния, с идеята да се запази останалата носеща конструкция. Това разрешение за строеж беше обжалвано от единия от съсобствениците, който притежава около 2% от собствеността на сградата и разрешението беше отменено. Общината притежава около 60% от сградата, но има правото да извърши ремонт, само при участието на всички съсобственици. Средствата, които са необходими за ремонт се поделят между всички собственици, съобразно процентът им на съсобственост. Може би притеснението на всеки един от съсобствениците е, че трябва да участва финансово, както в инвестиционния проект, така и в самото възстановяване. Инвестиционният проект е направен от общината, но за възстановяването трябва да се търсят от тях средства, защото има значително по-голям размер", допълни Здравка Великова.

По думите ѝ през тази година целта е да се актуализира проектът от 2017 година, защото вече е изтекъл.

"Надяваме се всички собственици да са съгласни и да можем да ремонтираме сградата", каза още Здравка Великова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари