Семейството на загинал турски тираджия осъди Пътната агенция за 162 000 лева

4
Вдовицата доказа пред първата инстанция, че Пътната агенция трябва да им плати компенсации заради погубения човешки живот вследствие на неподдържаната пътна настилка
Вдовицата доказа пред първата инстанция, че Пътната агенция трябва да им плати компенсации заради погубения човешки живот вследствие на неподдържаната пътна настилка Снимка: БГНЕС

Професионален шофьор, попаднал в капана на осеян с дупки заледен пътен участък по направлението Русе-Разград, останал завинаги на 29 години, а децата му - тогава на две години и 4 месеца и година и 1 месец, без баща

Заради неотговарящата на никакви изисквания за безопасност пътна отсечка, заради които водачът катастрофирал тежко и починал на място, семейството му поведе съдебен спор с обвинения към Агенция „Пътна инфраструктура“ /АПИ/, разкрива вестник "Утро"

Инцидентът с турския гражданин станал още на 29 януари 2015 година около 6 часа сутринта. Тогава при опит да заобиколи дупки в дясната лента на платното за движение, водачът натиснал спирачките на тира, при което се унесъл на заледения асфалт наляво и се ударил в бетоновата основа на метална конструкция и скат. Водачът получил тежки травми и починал.

Безспорно е установено, че тогава пътният участък е бил осеян с дупки, асфалтът - хлъзгав, а температурите рано сутринта са предполагали условия за поледици. В представения от АПИ дневник е отбелязано, че в посока ДЗС-Бъзън е било извършвано опесъчаване между 5 и 6 часа, но това не доказва, че към момента на инцидента опесъчаващият камион вече е преминал през мястото на произшествието. Не е било изпълнено и задължението АПИ да поддържа в изправност републиканския път с оглед наличните дупки по платното за движение, пише в мотивите си съдът.

В същото време магистратите видяха вина и у самият водач, тъй като не се съобразил с атмосферните условия, със състоянието на пътя, с тежестта на превозвания товар и с видимостта. Заради това не е успял своевременно да намали скоростта си на движение до безопасни граници така, че да избегне удар или поне да намали силата му. Затова видя данни за съпричиняване и прецени, че наследниците му заслужават намалено обезщетение.

В крайна сметка вдовицата и двете деца доказаха пред първата инстанция, че Пътната агенция трябва да им плати компенсации заради погубения човешки живот вследствие на неподдържаната пътна настилка. Окръжният съд прецени, че съпругата му заслужава 70 000 лева обезщетение, а всяко от децата - по 46 000 лева, но решението може да се обжалва.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари