Селата в Русенско остават без банкомати

2
Банките си прибират банкоматите и оставят хората без пари в брой
Банките си прибират банкоматите и оставят хората без пари в брой

Банките си прибират банкоматите в селата в Русенска област и оставят хората без пари в брой.

От началото на февруари село Червена вода е без устройство, същата е ситуацията и в село Семерджиево. Мотивите – финансовите институции модернизират системата си и ще има банкомати само там, където локациите са най-рентабилни. За конкретната банка – това са единствено Русе, село Тетово и град Мартен за цялата Русенска област, предаде Русе Медиа.

В Червена вода живеят над 1500 души, а през лятото стават и повече. През последните 10 години са свикнали да ползват услугите на банкомата, който е единствен за няколко села в района. Устройството е било в полза и на преминаващите по главния път Русе-Кубрат, тъй като се намира на удобно място в сградата на кметството.

„В близост имаме и предприятие с над 240 служители, които многократно, ежемесечно използваха това устройство. Спираха тук автобуса и хората се редяха на опашки да си теглят месечните възнаграждения“, казва кметицата Людмила Маринова.

Сега хората са принудени да пътуват до Русе, за да се снабдят с пари в брой. Това обаче е трудно за пенсионерите, които трябва да ползват автобус и дават допълнителни средства за транспорт. За жителите на селото липсата на банкомат в 21 век е истински абсурд. Те и преди имаха проблеми с устройството, което често пъти излизаше от строя заради токови удари /нестабилно захранване и стар модел машина, която трябва да се рестартира ръчно/ и липсата на достатъчно пари вътре.

От кметството са изпратили писма до няколко банки с молба да се постави банкомат в селото. Мястото за устройството е много подходящо, тъй като е в сградата на кметството, има постоянно видеонаблюдение и денонощна охрана от СОТ. До момента отговорите на финансовите институции са отрицателни.

„Банките отбягват да поставят банкомати по малките населени места. Сега масово най-вероятно възрастните хора ще се откажат като клиенти на определени банки, към които са им картите, и ще си прехвърлят пенсиите в пощенската станция“, казва кметицата.

Банките искат да се правят определен брой транзакции, но се съмняват, че ще ги реализират по селата. Друга причина е, че зареждането се прави от инкасо подизпълнител, на който се заплаща. За предпочитане е това да става в града, отколкото по селата. Банките предпочитат да не рискуват и да заложат на сигурни пост устройства в големите градове, коментират запознати.

Все още има банки, които не са дали отговор на запитването от кметството. Жителите на Червена вода се надява, че все пак проблемът им да се реши благополучно, за да живеят нормално в 21 век.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари