СДС - Русе: Намираме се в криза, а искат увеличение на заплатите на съветниците

10
Намираме се в две кризи – здравна и икономическа, а занимаваме русенската общественост за трети път със заплатите на общинските съветници в Русе
Намираме се в две кризи – здравна и икономическа, а занимаваме русенската общественост за трети път със заплатите на общинските съветници в Русе

Намираме се в две кризи – здравна и икономическа, а занимаваме русенската общественост за трети път със заплатите на общинските съветници в Русе

Това е ненавременно, грозно и незаконно, заявиха общинските съветници от МК СДС по повод предложението за промяна на възнагражденията на членовете на местния парламент.

То е внесено по празниците от петима общински съветници – Асен Даскалов от „Патриотите - ВМРО“, Мирослав Славчев от „Атака“, Митко Кунчев от „Демократична България - Обединение“, Иван К. Иванов от МК „БСП за България“ и Дауд Ибрям от ДПС, предаде Русе Медиа.

Те предлагат възнаграждението на общинските съветници да не бъде обвързано със заплатата на председателя на Общинския съвет, както е в момента, а да бъде процент от минималната работна заплата. В сегашния правилник максималният общ размер на възнаграждението на общинския съветник за 1 месец не може да надвишава 70 % от брутната работна заплата на председателя за съответния месец. Целта е да не бъдат ощетявани съветниците, ако председателят на Общинския съвет излезе в болничен или неплатен отпуск.

Предложението е общинският съветник да получава 75 % от МРЗ за сесия и 18% от МРЗ за участие в заседание на комисия.

Съветниците от СДС категорично не приемат тази промяна и смятат, че ако трябва да се увеличават заплати, това трябва да бъдат възнагражденията на служителите в администрацията.

„На практика с това предложение председателят се отделя и се залепя към общинска администрация, която обслужва и играе ролята на „камшик“ – да следи за партийната дисциплина и да наказва онзи, който се отклони от нея. Иво Пазарджиев като председател на ОбС следи по всяка точка да има 26 гласа мнозинство и затова се дава предложението възнаграждението да се изчислява по друга методология. Така ще се увеличат парите на съветниците, но по-важното е, че се нарушава един принцип – заплатата им да е процент от тази на председателя. Всъщност съветниците имат други трудови правоотношения, които съвместяват с обществената си дейност. Минималната заплата, която ще получават сега за участие в сесия и комисии, другите хора получават, като ходят цял месец на работа по 8 часа на ден“, коментира съпредседателят на групата на СДС Елеонора Николова.

Другият съпредседател – Станимир Станчев, припомни, че някога съветниците не само не са получавали пари, а обратното – давали са от себе си за каузи и инициативи за града. „Явно управляващите нямат реална представа за ситуацията в общината“, каза още той. И запита риторично къде е разделението на властите, след като упорито се говори, че на всички оперативки на кмета /изпълнителната власт/ присъства и председателят на Общинския съвет /местната законодателна власт/.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари