Съвети как да стане каймата по-сочна

12
Най-добре е каймата да престои на хладно за 12 часа, да поеме аромата от подправките
Най-добре е каймата да престои на хладно за 12 часа, да поеме аромата от подправките

Всички обичаме сочни кюфтета, без значение дали са пържени, на фурна или са кюфтета със сос. Когато се омесва каймата, кюфтенцата се овалват в брашно и се оставят за 30 минути да си поеме брашното

Така стават хем по вкусни, хем не прегаря олиото при пържене. Най-добре е каймата да престои на хладно за 12 часа, да поеме аромата от подправките, съветва gotvach.bg.

Каймата може да е само свинска или смес от телешко и свинско, като най-добрата е смесената. В нея се прибавя лук, накиснат хляб, яйце и подправки. Вместо накиснат сух бял хляб, може да ползвате настърган картоф, без да прекалявате с количеството.

Подправките са сол, черен пипер, кимион, чубрица, риган, магданоз или други ваши любими. Eто една рецепта за сочни кюфтета.

Нужни продукти са:1 кг смляно месо, лук 1 глава, 2 филии сух бял хляб или галета, яйце 1 бр., кисело мляко 1 с.л. с разбита в него 1/2 ч.л. сода за хляб и подправките. С киселото мляко и содата стават още по-пухкави и сочни.

Каймата се омесва в голяма купа. Лукът е настърган на ренде, добавя се яйце, отцеден хляб, сол, чубрица, черен пипер, кимион и киселото мляко със содата.

Купата се покрива с прозрачно фолио и оставяме да поеме аромата на подправките за 12 часа или само 30 минути, ако бързате.

Изважда се купата, с мокри ръце се оформят топки, които леко се сплескват отгоре. На този етап може да изберете как да ги готвите - дали пържени, на фурна или на скара. Както и да ги приготвите, няма да сгрешите.

Ако пържите, загрявате олио в тиган и пържете от двете страни на мощност 3/4 от мощността на печката ви. Задължително кюфтетата се изваждат върху салфетка да попие излишната мазнина.

При пържене не се набождат с вилица, да не изтича сокът им, а само се обръщат с вилица.

Вкусни са и печени кюфтета на скара, като се загрява скара, предварително намазана с парче сланина. Страхотни са и много вкусни поднесени с една шопска салата и чаша вино.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари