САЩ въвеждат 5-процентно мито за всички стоки от Мексико

0
Митата постепенно ще се увеличават, докато проблемът с незаконната имиграция бъде отстранен, написа Тръмп вTwitter
Митата постепенно ще се увеличават, докато проблемът с незаконната имиграция бъде отстранен, написа Тръмп вTwitter Снимка: AFP / Getty Images

Вашингтон ще наложи 5-процентно мито за всички стоки от Мексико от 10 юни, мярка, която ще продължи дотогава, докато "нелегалните мигранти" спрат да идват в страната, заяви Доналд Тръмп, цитиран от БГНЕС.

"На 10 юни Съединените щати ще наложат 5% мито за всички стоки, които идват в нашата страна от Мексико, до момента, в който незаконни мигранти престанат да идват през Мексико в нашата страна, СТОП. Митата постепенно ще се увеличават, докато проблемът с незаконната имиграция бъде отстранен, след което тарифите ще бъдат премахнати," написа Тръмп вTwitter.

Съобщението на Тръмп се случва ден след като граничните полицаи в Ел Пасо, Тексас задържаха най-голямата група мигранти, срещани някога от службата за граничен контрол - 1036 души. През последните месеци броят на задържаните мигранти е над 100 хиляди на месец. Те са предимно хора, които бягат от бедността и насилието в Централна Америка, за да поискат убежище, след като пристигнат на американска земя.

"Мексико има много силни имиграционни закони и може лесно да спре незаконния поток на мигранти, включително чрез връщането им в родните им страни. Освен това Мексико може бързо и лесно да спре незаконните чужденци от южната граница с Гватемала", гласи официално становище на Белия дом.

От своя страна мексиканският президент Андрес Мануел Лопес Обрадор заяви, че още днес ще изпрати делегация, оглавявана от външния министър до Съединените щати, за да разреши ситуацията във връзка с новите мита.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари