САЩ: Таванът за цената на руския петрол ще удари Путин незабавно

1
Таванът трябва да влезе в сила на 5 декември
Таванът трябва да влезе в сила на 5 декември

Таванът трябва да влезе в сила на 5 декември

САЩ заявиха, че новият таван за цената на руския петрол "незабавно ще намали най-важния източник на приходи за Путин".

Американският министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън каза, че таванът, който беше официално одобрен от западните съюзници в петък, е договорен след месеци упорита работа, предава БНР.

Този таван не позволява на държавите да плащат повече от 60 долара за барел за изнесения по море суров руски петрол.

Той трябва да влезе в сила на 5 декември или скоро след това.

От този таван ще имат полза най-вече страните с ниски и средни доходи, които бяха силно засегнати от високите цени на енергията и храните, посочи Йелън.

Тя каза още, че това допълнително ще ограничи финансите на руския президент Владимир Путин и ще "ограничи приходите, които той използва, за да финансира своята брутална инвазия".

"Тъй като икономиката на Русия вече се свива и бюджетът ѝ все повече изтънява, таванът на цените незабавно ще намали най-важния източник на приходи за Путин“, посочи Йелън в изявление.

Въпросът за таван в цената на руския петрол влезе в дневния ред на Г-7 (САЩ, Германия, Франция, Великобритания, Италия, Канада, Япония) през септември с цел да бъдат намалени финансовите възможности на Москва да води война в Украйна.

Европейският съюз одобри тавана в петък, след като Полша се съгласи да отстъпи. Варшава даде подкрепата си, след като получи уверения, че таванът ще бъде държан на 5% по-ниско ниво от пазарните цени.

Имаше твърдения, че ЕС иска таван в диапазона $65-70, но той е бил отхвърлен от Полша, както и от Литва и Естония, като твърде висок.

В съвместно изявление Г-7, ЕС и Австралия казват, че решението за въвеждане на таван е взето, "за да се попречи на Путин да печели от военната агресия срещу Украйна".

Русия осъди въвеждането на таван за цената на петрола ѝ и обяви, че няма да прави доставки за страни, които са го въвели.

Леонид Слуцки - председател на комисията по външни работи на Държавната дума, заяви, че .с въвеждането на непазарен таван Европейският съюз застрашава собствената си енергийна сигурност.

Цената от $60 за барел е с около $7 под настоящата цена на сорта "Уралс", който Русия изнася. ЕС се договори таванът да се нагажда според колебанията в търговията, така че да е винаги с 5% под пазарната цена.

Товари с по-висока цена няма да бъдат превозвани и застраховани от европейски компании.

Говорителят на Белия дом Джон Кърби приветства съгласието между европейците, което според него ще ограничи способността на Кремъл да финансира военната си машина в Украйна.

Списание "Икономист" обаче предупреждава, че след 5 декември, когато влизат в сила частичното ембарго за продажбите на руския нефт в ЕС и ценовият таван върху глобалните продажби, може да се стигне до бурен ръст в цените на черното злато.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 8
    5
    Анонимен
    Много ми е любопитно, как ще принудят Русия да им продава на тази цена. След няколко дена , като закъсат за петрол, ще купуват на двойни цени,през посредници, както направи Кокорчо с газа.
  • 9
    4
    А-ха-ха-ха-ха-хах!
    От сърце ме разсмяхте! Това оня сенилният американски старец ли ви го каза? Дето обяви края на covid-епидемията и ходи едвам-едвам, като бит педераст?
  • 8
    3
    русенец
    ОПЕК са взели решение за намаляване на добивите на петрол. Разбирам ги - с по-малко работа и разходи, по-скъп продукт, по-големи печалби и по-дълго ще имат този ресурс.:) Пък и се разбират с Русия.:)))
  • 10
    2
    colibri
    Интерес в мен ще предизвика реакцията на ОПЕК+,където член е Русия, а никоя от страните от Г7 и ЕС не членува там? Руснаците имат споразумение със саудитите да им продават газ, който после се купува от европейците на високи цени. Дали така няма да се случи и с руският петрол?
  • 11
    1
    Sтанко
    Девет пакета санкции, всеки ден по 20 пъти го сваляте Путьо, ама до тука за над 9 месеца война, освен да си упражнявате пропагандата - други видими резултати не се виждат.А! Европата граби с пълни шепи от санкциите...върнахме се 100 години назад, за да угодим на господарите на света от САЩ и да''пресивраме врага''.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари