САЩ свикват Съвета за сигурност на ООН

1
Доналд Тръмп: Въоръжените ни сили са готови за действие
Доналд Тръмп: Въоръжените ни сили са готови за действие

САЩ поискаха Съветът за сигурност на ООН да се събере в понеделник на закрито заседание, посветено на Иран, заявиха дипломати, цитирани от Ройтерс.

"Ще осведомим съвета за последните събития с Иран и ще представим допълнителна информация от нашето разследване на неотдавнашните саботажи на танкери", се казва в нота на мисията на САЩ в ООН до колегите им от Съвета, посочва Ройтерс.

Американският президент Доналд Тръмп съобщи в Туитър, че отменил ударите срещу ирански обекти 10 минути преди нанасянето им, защото разбрал, че при атаката ще има 150 убити, което не би било "съразмерен отговор" на свалянето на безпилотен самолет, предадоха световните агенции.

В поредица туитове президентът писа, че снощи американците били готови да нанесат ответен удар по три различни мишени, но той отменил ударите 10 минути преди началото на акцията, отбеляза ДПА.

"Не бързам, Въоръжените ни сили са възстановени, нови и готови за действие, за момента са най-добрите в света. Санкциите ни са болезнени и снощи бяха добавени нови", написа Тръмп и добави, че няма да се допусне Техеран да се сдобие с ядрени оръжия. Президентът отбеляза, че Иран е "значително отслабена страна днес".

В същото време съветникът на иранския президент Хасан Рохани, Хасамедин Ашена, заяви в Туитър, че ако президентът на САЩ Доналд Тръмп не иска война с Техеран, трябва да облекчи санкциите, предаде Ройтерс.

"Войната и санкциите са двете страни на една и съща монета. Ако не искате война, трябва да направите нещо със санкциите", се казва в публикацията.

Иран ще отговори симетрично на стъпките на Вашингтон, заяви днес също в Туитър говорителят на иранското министерство на външните работи Абас Мусави.

"Иранският народ отговаря на дипломацията с дипломация, на уважението с уважение, а на агресията с отбрана", посочи той.

Мусави каза това в отговор на изявлението на специалния пратеник на САЩ за Иран Брайън Хук, че "американската дипломация не дава на Техеран правото да отговаря с военна сила".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари