САЩ: Руската война в Украйна цели само териториални завоевания

0
Бяхме и сме пределно ясни, насилственото анексиране на територии ще бъде грубо потъпкване на Хартата на ООН, заяви Нед Прайс
Бяхме и сме пределно ясни, насилственото анексиране на територии ще бъде грубо потъпкване на Хартата на ООН, заяви Нед Прайс Снимка: Kevin Lemarque / Reuters

Бяхме и сме пределно ясни, насилственото анексиране на територии ще бъде грубо потъпкване на Хартата на ООН, заяви Нед Прайс 

Говорителят на Държавния департамент Нед Прайс коментира интервю на руския първи дипломат Сергей Лавров от вчера, че целта на бойните действия вече не са само Донецка и Луганска, а и окупираните Херсонска и Запорожка област. Лавров спомена, без да уточни, и "други територии".

"Тази война е само за териториални завоевания, затова предупреждавахме преди 24 февруари. Бяхме и сме пределно ясни, насилственото анексиране на територии ще бъде грубо потъпкване на Хартата на ООН. Няма да допуснем това да мине без съпротива и без наказание, ще продължим да подкрепяме суверенитета на Украйна", заяви Нед Прайс, цитиран от БНР.

По-рано САЩ обвиниха Русия, че след Крим се готви да анексира още украински територии, и предупредиха, че това няма да мине безнаказано за Кремъл.

Стана ясно и че Съединените щати ще изпратят на Украйна още четири мобилни системи за залпов огън HIMARS (ХАЙМАРС).

Американският министър на отбраната Лойд Остин изтъкна, че украинските войски прилагат по "отличен" начин вече доставените системи и че допълнителните доставки са необходими предвид действията на руската армия:

"Русия продължава безогледния артилерийски обстрел с жестока тактика, напомняща Първата световна война. Украйна се нуждае от огнева мощ, за да устои и да отвърне на удара".

Шефът на Пентагона отклони украинските искания за по-далекобойни ракети.

А от Украйна президентът Володимир Зеленски определи като неадекватен седмия пакет от санкции срещу Русия, договорен вчера от страните-членки на Евросъюза.

С пакета се налага забрана върху вноса на руско злато и се запорират авоари на "Сбербанк", но за сметка на това се отслабват санкциите върху руски банки, заети в износа на храни и изкуствени торове.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари