САЩ подаряват на Чехия осем военни хеликоптера

0
Жестът бил признание за помощта, която страната членка на НАТО оказва на Украйна
Жестът бил признание за помощта, която страната членка на НАТО оказва на Украйна Снимка: Wikipedia

САЩ ще предоставят безплатно на Чехия осем военни хеликоптера Bell

Това съобщиха от посолството на САЩ в Прага. Чешкият министър на отбраната заяви, че това е признание за помощта, която страната членка на НАТО оказва на Украйна, съобщи Ройтерс, цитиран от БТА.

Чехите искат да ускорят модернизацията на армията си и да приключат с използването на техника от съветската епоха, включително хеликоптери, и дариха на Украйна излишната си техника.

"Видно е, че нашата ясна и непоколебима позиция от началото на руското нахлуване в Украйна се отплаща", цитира вестник "Хосподаржске новини" министърката на отбраната Яна Чернохова.

"Благодарение на нашите усилия за оказване помощ на Украйна не само спечелихме уважението на нашите съюзници, но и получихме тяхната подкрепа за модернизиране на нашата армия."

Хеликоптерите са в допълнение към 12-те поръчани по-рано и ще бъдат предоставени безплатно, като Чехия ще поеме само разходите за прехвърляне и модернизация, съобщи късно вчера посолството на САЩ в Туитър. "С удоволствие потвърждаваме прехвърлянето на 6 броя АН-1Z и 2 броя UH-1Y в рамките на програмата "Излишни отбранителни продукти", заяви посолството.

В резултат на това решение на Вашингтон Чехия ще разполага с 10 щурмови машини АН-1Z Viper и 10 многоцелеви UH-1Y Venom. Поръчаните по-рано хеликоптери трябва да пристигнат през 2023 г.

Преди месец Прага също така съобщи, че планира закупуването на 24 изтребителя Ф-35.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    3
    до 2
    Тогава ще ти задам въпроса по по-прост начин. Защо на нас не ни дават мостри, а ни налагат само решенията си, че и да купуваме 50 годишни самолети на единична цена на Фъ -35? То аз отговорих, защото сме им евтини - купуват си политици.
  • 2
    2
    До 1
    Типично Българско – някои търсят само авантата. В Северна Америка в училищата се учи една история – нарича се Любовно хапче. Накратко: един който бил влюбен в едно момиче, отишъл при един аптекар и искал хапче момичето да се влюби в него, аптекаря му ми го дал без пари. След опредено време на този му писнало от това момиче и отишъл пак при аптекаря, за хапче да се отърве от момичето. Този път хапчето обаче струвало – цяло състояние. Американците дават безплатни неща, включително и мостри, но тези неща рано или късно се плащат по един или друг начин.А за това, че в България избираме разни малоумници да управляват държавата – никой не ние виновен,
  • 3
    1
    русенец
    А нашите братя говедарите , кога ще подарят нещо на България? Правим каквото ни наредят - отказваме се от АЕЦ Белене, отказваме се от газова тръба от Русия, от Газпром се отказваме - изобщо на такива послушковци поне още един кораб с мухлясала царевица можеха да изпратят! Или им е по-евтино да пуснат по някоя кинта на избрани политици. Между другото, миналата година Гърция получи 96 хеликоптера Хюи от САЩ за без пари. Вярно, те са от Виетнамската война, но все още се използват по цял свят, примерно за спасителни операции.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- И той ми казва: "Искам да имам дете от теб!"
- И ти?!
- Пратих му по-голямото, че то яде повече!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари