САЩ отличиха българския „антикорупционен шампион“

1
Това е българският журналист Николай Стайков от "Антикорупционен фонд"
Това е българският журналист Николай Стайков от "Антикорупционен фонд"

Българският журналист Николай Стайков бе посочен от държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен като „антикорупционен шампион“

Това се случва в навечерието на срещата на върха за демокрацията, организирана от президента на САЩ Джо Байдън за 9 и 10 декември, информира EURACTIV

„Работейки заедно, ще спрем корумпираните да действат безнаказано. Държавният департамент потвърждава ангажимента си към всички, които работят за изграждане на прозрачност и отчетност по целия свят. Поздравления за нашите шампиони по борба с корупцията за 2021 г.“, написа Блинкен в Туитър в сряда, 8 декември.

Стайков е съосновател на фондация „Антикорупционен фонд“, която направи разследването „Осемте джуджета“. Филмът разказва за сериозна корупционна схема, в която е замесена и прокуратурата.

Всяка година отбелязваме Международния ден за борба с корупцията, за да повишим осведомеността за разяждащото въздействие на корупцията върху обществото и да помогнем за обединяването на световната общност в борбата с нея, обяснява Държавният департамент.

„Твърде много пъти станахме свидетели как корупцията подкопава общественото доверие в правителството и демократичните институции, задълбочава бедността и неравенството и задушава възможностите и растежа. Освен това засяга почти всеки аспект от живота на много хора по света. Ето защо президентът Байдън определи борбата срещу корупцията като основен интерес за националната сигурност на САЩ и защо борбата с корупцията е централна тема на Срещата на върха за демокрация“, гласи съобщението.

И напомня, че често напредъкът в борбата с корупцията се постига с работата на „хора, които чрез чиста упоритост, креативност и смелост, ни показват, че дори и най-страшните проблеми са преодолими“.

Отличени освен Стайков са и активисти от Белиз, Кипър, Гватемала, Хондурас, Казахстан, Латвия, Ливан, Малави Мозамбик, Тайланд и Венецуела.

На другия полюс

Във вторник САЩ определиха санкциите по закона „Магнитски“, наложени на Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков като „най-голяма досега антикорупционна акция“ в стратегията си за противодействие на корупцията. „Санкциите на Министерството на финансите бяха допълнени от действия, предприети от държавата за публично посочване на две от лицата и на трима други български държавни служители, заради участието им в значителна корупция. Това координирано междуведомствено действие демонстрира ангажимента на Съединените щати да държат отговорни замесени в корупция лица и да налагат осезаеми и значителни последици за онези, които участват в корупция, докато страната работи за защита на световната финансова система от злоупотреби“, се казва документа.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари