Сашо Попов: За болшинството от хората реката се изчерпва с разходка по кея

3
Има тенденция крайречните хора да живеят с гръб към реката, смята председателят на ТД "Приста"
Има тенденция крайречните хора да живеят с гръб към реката, смята председателят на ТД "Приста" Снимка: Личен архив

Сашо Попов е председател на Туристическо дружество „Приста“ в Русе.

Един от основните проблеми, по които ТД "Приста" работи, е откъснатостта на човека, който живее на брега на река Дунав, от самата река.

Попов има дългогодишен опит в различни туристически, спортни и природозащитни прояви, включително с деца. Той е историк по образование и пещерняк.

Проектът на „Приста“ "Един ден от живота на праисторическия човек по брега на Дунав" се финансира от „Америка за България“ по тяхната програма "Туризъм по Дунав".

Проектът е двугодишни занимания, свързани тематично с туризъм, с приключения по брега на река Дунав, сценарият на тези приключения е свързан с живота на пещерните, на праисторическите хора - потапяне в далечното минало, в дивата природа на брега на Дунав, която все още е запазена на места. Има скали, пещери. Има чиста натурална природа и ние стигаме до там с лодки. Там правим различни забавления за деца, за възрастни, преживява се един ден от живота на праисторическия човек и това се повтаря две години на различни места по Дунав“, подчерта Сашо Попов пред БНР.

Повечето дейности и проекти на ТД „Приста“ са с екологична насоченост.

Засега сме извадили от Дунавските острови над 1000 чувала пластмасови отпадъци, те плуват по реката, отлагат се в храстите по островите през годините назад. Свързано с този проект задължително накрая след заниманията е и почистване, осигуряване на ръкавици, чували за децата, почистваме района, тъй като ще има хартийки, ще има остатъчни материали от нашата дейност“, допълни Сашо Попов.

Според него „има тенденция крайречните хора да живеят с гръб към реката“:

Има една малка част рибари, моряци, които общуват с реката много активно, но за болшинството от хората реката се изчерпва с разходка по кея или крайбрежната улица, снимка на залеза“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари