Санкции за Турция!

2
ЕС спря 70 милиона евро помощи за Анкара
ЕС спря 70 милиона евро помощи за Анкара Видео: NOVA

Турция губи 70 милиона евро помощ от Брюксел заради неспазване на основните принципи на правовата държава.

Орязването на средствата беше гласувано с голямо мнозинство от Европарламента в Страсбург.

Европарламенът очевидно се е прицелил към страните, които не гарантират върховенството на закона и погазват основните прнципи на Евросъюза. След като гласуваха за санкциониране на Унгария и предупредиха Полша, днес евродепутатите гласуваха и за орязване на предприсъединителните фондове на Турция. Спрените днес пари нямат нищо общо със сделката между Брюксел и Анкара за удържане на мигрантите, предава NOVA.

Страстите в Страсбург обаче се разгорещиха от друго събитие - включването на още един кандидат в надпреварата за поста на Жан-Клод Юнкер. След германеца Манфред Вебер, от средите на ЕНП заявка за поста даде и финландецът Александър Стуб. Той е млад, полиглот, бивш премиер и евродепутат. Много активен в социалните мрежи.

За разлика от Вебер, Стуб говори френски - задължителен в европейските институции.
От средите на социалистите също се очакват топ кандидатури за поста предесдател на Еврокомисията. Освен словашкият комисар Марош Шефчович се очаква в надпреварата да се включи и заместник-председателят на комисията Франс Тимерманс.

А утре евродепутатите ще подложат на дискусия новата съдебна реформа в Румъния и назависимостта на съдебната власт - проблеми, излезли на дневен ред след масовите протести в Румъния през лятото. 

Източник: NOVA
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари