Санирането е единственият шанс на русенската Пиза

1
Блок "Калофер" на ул. "Братя Миладинови" в Русе е разцепен на две
Блок "Калофер" на ул. "Братя Миладинови" в Русе е разцепен на две

Санирането е единственият шанс на русенската Пиза. За разлика от наклонената катедрала в италианския град, панелният блок "Калофер" на ул. "Братя Миладинови" в Русе е разцепен на две. Разстоянието между секциите на двата входа вече надхвърля 1 метър. Ппанелите и дограмите скърцат, а обитателите подпират мебели по стаите заради наклона.

"Живеем в страх 46 семейства в двата входа и много разчитаме на санирането, би трябвало да ни огрее", обясни Теменужка Трифонова. Тя живее на осмия етаж. Двата входа ще регистрират сдружение, за да кандидатстват по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. Обитателите им нямат алтернатива, освен да стегнат и спрат потъването на блока. Той се разцепил преди трийсетина години след авария на спукан водопровод и затапена тръба с дървена талпа. Водата се просмукала в льосовите основи и от потъването сглобките между панелните секции се разтворили. Оттогава обитателите в блока заливат общината с жалби да им помогне.

Преди 6 г. общината спряла разцепването с пилотно фундиране и кандидатства с проект за финансиране на ремонта от Междуведомствената комисия за подпомагане при бедствия и аварии към Министерски съвет. Пари обаче не били отпуснати и проектът бил предоставен безплатно на живеещите в бл. "Калофер". За да се санира по програмата, сдружението на етажната собственост трябва да подаде документи за обследване и технически паспорт.

Общината вече подписа първите два договора за саниране в крайдунавския град. До дни се очаква да се парафират още 4-5 договора, а през май да стартира обществена поръчка за строително-монтажни работи. 12 блока са подали заявления да създадат сдружения. От 329 жилищни сгради в общината с право да кандидатстват по програмата 282 са панелки, 16 са сгради с пакетно-повдигнати плочи, а 31 кооперации са с едроплощен кофраж.

Източник: Вестник Труд
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари