Само 36 деца са се ваксинирали срещу Ковид-19 у нас

0
36 деца между 12 и 15 години вече са ваксинирани срещу Ковид-19 у нас
36 деца между 12 и 15 години вече са ваксинирани срещу Ковид-19 у нас Видео: БНТ

36 деца между 12 и 15 години вече са ваксинирани срещу Ковид-19 у нас

Имунизацията е по желание и се прави само със съгласието на родител и на самото дете. Въпреки че ваксината на "Пфайзер" беше одобрена за употреба при деца от Европейската агенция по лекарствата още в края на май, броят на ваксинираните е изключително нисък.

Могат ли децата да бъдат ваксинирани срещу Ковид-19? Ако родителят разчита на официалната информация на здравните власти, лесно може да помисли, че отговорът е не.

"Никъде не може да се намери информация по сайтове на министерството, на РЗИ, дори официалният сайт, който е за ковид информационният. Няма никъде ясно написано тия деца от 12 до 16 подлежат ли на ваксинация, не подлежат ли, как, на един от горещите телефони ме пратиха в отдел статистика", отбеляза Мария Вукова пред БНТ.

Семейството на Мария Вукова има огромно желание да ваксинира 13-годишния ѝ внук. Тя следи всички официални здравни сайтове. И единственото, което открива наскоро е променената листовка на ваксината.

"Факт е, че листовката е променена, но нищо повече, никъде никой нищо не знае", каза още Вукова.

Факт е, че в раздел новини на сайта на здравното министерство не е публикувана дори променената листовка. На информационния портал и във Фейсбук има по една публикация от 12 юни, озаглавена децата и ваксините, в която обаче няма нито едно изречение, в което ясно да се казва, че деца вече могат да се имунизират и у нас.

На наше запитване каква кампания е организирана, за да бъдат уведомени родителите, от министерството ни изпратиха линковете с листовката и двата поста от 12 юни.

"Подготвят се инструктивни материали в това отношение, които ще бъдат публикувани на сайта на МЗ. Кога и защо е препоръчително, при кои деца, към кого да се обърнат", заяви Красимир Гигов.

Днес дъщерята на Мария прави опит да ваксинира 13-годишното момче, което има проблеми със здравето.

"Това, което са ѝ казали в единия от зелените коридори, че до вчера са правили ваксинации, но от днес им било забранено. Тоест не е успяла да го ваксинира", обясни Мария Вукова.

В писмото си до нас от здравното министерство уточняват, че са изискани становища от експертните съвети по педиатрия и детска онкохематология, които да послужат на личните лекари и на пунктовете за ваксинация, при имунизация на деца с хронични заболявания.

"Ваксинационният процес не вървял, ами как ще върви", каза Мария Вукова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари