Само 3 процента от румънците са си взели безплатните йодни таблетки

0
По думите на здравния министър на Румъния, хората не са особено заинтересовани
По думите на здравния министър на Румъния, хората не са особено заинтересовани

По думите на здравния министър на Румъния, хората не са особено заинтересовани

През месеците юли и август общо 215 616 румънци са получили от аптеките таблетки калиев йодид, които се раздават безплатно, сочат данни на здравното министерство, цитирани от сайта Хотнюз, предава БТА.

През август в аптеките са били доставени 376 892 таблетки калиев йодид спрямо 2175 през юли. Миналия месец 214 385 души са си взели таблетките, а през юли - само 1231, сочат данните. Около 7 милиона румънци би трябвало да отидат в аптеките, включени в списъка на здравното министерство, за да си получат таблетките, отбелязва сайтът.

Здравният министър Александру Рафила призна, че кампанията за дистрибуция на йод е започнала "по-тромаво" и през юли едва малко над 1200 души са си поискали таблетките.

"През август обаче нещата се промениха към добро и над 200 души си взеха йодните таблетки, надявам се това да продължи и когато лицата под 40 години се обръщат към семейните лекари за други проблеми, могат да поискат и рецепта за калиевия йодид", посочи министърът.

Той изтъкна, че "това е рационална мярка, превантивна, чрез която се предпазваме, защото никой не твърди, че ще има ядрен инцидент, но ако има, дори да е малко вероятно, е добре да имаме под ръка тези таблетки, които се приемат само при съобщение на властите". Рафила уточни, че дозата за деца е половин или една таблетка, а за възрастни - две таблетки.

Дистрибуцията на калиевия йодид се осъществява чрез мрежа от над 2500 аптеки в страната. В много селски зони в Румъния обаче или няма лични лекари (това се случва в над 400 населени места), или няма аптеки, включени в списъка на здравното министерство, отбелязва сайтът.

Рафила призна, че съществува "сериозен проблем" в по-слабо развитите райони и че се полагат усилия за решаването му, но изтъкна, че "този въпрос не може да се реши за 24 часа".

Милиони йодни таблетки продължават да чакат да бъдат взети безплатно от румънците на възраст под 40 години от около 2500 аптеки от цялата страна, но по думите на здравния министър "хората не са особено заинтересовани".

Националната служба на държавния резерв купи през пролетта 30 милиона таблетки калиев йодид на стойност 6 милиона евро, произведени от компанията "Антибиотиче" Яш, напомня Хотнюз.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари