Сагата на Баневи! Не гледай тази реклама. Не, наистина. Изключи телевизора

1
Изключи телевизора, защото в нея ще видиш само едни много богати хора, които се къпят в лукс на топличко, хапват си хубаво, защото имат скъпи салфетки и общо взето си живеят живота
Изключи телевизора, защото в нея ще видиш само едни много богати хора, които се къпят в лукс на топличко, хапват си хубаво, защото имат скъпи салфетки и общо взето си живеят живота Снимка: Дневник

Баневи са обвинени за присвояване на 84 милиона и за пране на 1 милиард лева. Има грешка в уравнението

Не гледай тази реклама. Не, наистина. Изключи телевизора, защото в нея ще видиш само едни много богати хора, които се къпят в лукс на топличко, хапват си хубаво, защото имат скъпи салфетки и общо взето си живеят живота. Те искат да ги гледаш, за да си губиш времето и да не влезеш в ИГРАТА.

Текстът на популярната реклама може да се приложи без никаква редакция на новините, които МВР и прокуратурата генерират за семейство Баневи. Първо ни показаха кадри от къщата на милионерското семейство. Мрамор, позлата, кристал и разбира се, скъпи салфетки /рокли, чанти, обувки/. След като Баневи бяха арестувани в Ница, МВР пусна и втората серия на сагата видеозапис от екстрадирането на съпрузите с два отделни самолета. Камерата ловко избягваше лицата на ВИП арестантите, защото операторите под пагон явно са си взели поука от критиките след ареста на кмета на „Младост” Десислава Иванчева.

На сцената излезе и зам. главният прокурор Иван Гешев, който обяви, че Николай и Евгения Баневи ще бъдат обвинени в пране на пари в размер над 1 млрд. лв. Парите се намирали в офшорни сметки, контролирали от Баневи, а българските власти са поискали тези суми да бъдат запорирани. До този момент обаче 7-те обвинения, повдигнати срещу тях за присвояване и др., дори не могат да се доближат до обявената фантастична сума от 1 милиард лева.

От прокуратурата обявиха, че Николай и Евгения Баневи ще бъдат обвинени за длъжностно присвояване на пари и вещи, собственост на "Полимери" АД, "Елма" АД, Химически завод "Панайот Волов" АД и "Топлофикация Казанлък" АД в общ размер на 84 682 896 лв. Също и за избягване установяване и плащане на данъчни задължения в размер на 231 052 лв. като управляващи "Полимери" АД, 1 515 235 лв. като управляващи "Партнърс комерс" ЕООД и 2 623 816 лв като управляващи "Елма" АД. Баневи са обвинени и за държане на огнестрелни оръжия и боеприпаси. Обвинение е повдигнато и срещу майката на Николай Банев, която се е разпореждала и вземала пари от касите на някои от дружествата и била активен участник в прането на пари.

Така че, ако Баневи са обвинени са присвояване на 84 милиона лева, няма как на практика да се докаже че са изпрали 1 милиард. Защото преди това прокуратурата трябва да ги обвини, а и да докаже , че по престъпен начин са придобили около 900 милиона лева.

Зам. главният прокурор Гешев призна, че държавата по никакъв начин не е контролирала придобитите от масовата приватизация предприятия, собственост на АКБ Форест.

Към този момент държавата досега не е обвързала това по никакъв начин с някакъв последващ контрол. Нито дали ще се развиват тези предприятия, нито дали ще се инвестира в тях или ще се увеличават работните места. Абсолютно нищо – някой ти подарява едно предприятие. И за това няма никакъв контрол. Резултатът с „Полимери“ е, че започва неговото източване по различни начини и накрая стигаме до откровеното рязане на скрап на каквото е останало от завода. Резултатът е 1800 души на улицата само от това предприятие. Това дело ще онагледи т. нар. „бандитска приватизация“, подчерта Гешев.

След това обаче уточни, че начинът на придобиване на предприятията изобщо не е предмет на настоящото разследване.

Както винаги основният въпрос, който се задава не е защо Баневи са арестувани, тъй като това, което зам. главният прокурор съобщава с апломб сега, е известно от години на цялото общество, тъй като въпросното семейството режеше на скраб заводите без да се крие, публикуваше снимките от яхти и луксозни курорти, подаряваше ферарита наляво и надясно и дори не криеше, че заделя милиони от „семейния бюджет” , за да корумпира този , когото трябва.

Така, че обяснението на Гешев, че разработката става факт едва сега, защото има взаимодействие между службите, каквото не е съществувало, не звучи особено убедително.

Бившият посланик в Русия Илиян Василев дава друг поглед към ситуацията: „Новите "богати" - тези от времето на управлението на Борисов, използват властта си, антикорупционните очаквания и обществения гняв срещу несправедливостта, за да насочат вниманието извън себе си, за да се храните с отдавна предъвкани казуси, които са в стендбай режим за пиар разгъване и разследване от много години”.

Всъщност отговор дали службите изведнъж са се разработили или става дума за олигархичен канибализъм, ще даде изходът на самото дело. Ако сега се организират залагания ще бъдат ли осъдени семейство Баневи, малцина биха заложили на прокуратурата.

Споменът за показните арести и делата срещу бившите военни министри Николай Цонев, Николай Ненчев, Бойко Ноев, депутатът от ДПС Христо Бисеров, аферата „Батко и братко”, Алексей Петров и др., приключили с решение „ОПРАВДАН” все още не е избледнял.

Въпросът е дали ще влезем в ИГРАТА и ще повярваме, че е дошло времето за справедливост и възмезсие. Или ще си отваряме очите и ушите, за да не се превръщаме в зрители на скъпи реклами. Изборът е личен. 

Източник: Traffic News
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари