Съдят земеделски производител за неправомерно получени субсидии

0
Обвиняемата излъгала, че отглежда 10 крави, а всъщност имала само една
Обвиняемата излъгала, че отглежда 10 крави, а всъщност имала само една Снимка: Dunavmost

Окръжна прокуратура – Русе внесе в съда обвинител акт срещу земеделски производител, представил неверни сведения с цел получаване на субсидии от еврофондове, съобщават от ведомството.

Обвинението срещу Х. В. е за това, че през периода 11.05.2016 г. до 31.07.2017 г. в гр. Две могили, обл. Русе, пред Общинска служба по земеделие – гр. Борово, офис Две могили в таблица за отглежданите животни, като приложение към заявление за подпомагане за 2016 г. по „Схема за обвързано подпомагане за млечни крави“ към общо заявление за подпомагане, представила неверни сведения.

Заявила, че отглежда в собствения си животновъден обект с ветеринарен регистрационен номер по системата на БАБХ 10 бр. говеда – млечни крави, а всъщност отглеждала 1 бр. млечна крава.

Това е в противоречие с изискванията на Наредба № 3/17.02.2015г. на Министъра на земеделието и храните, като целта е да получи средства от фондове – Европейски фонд за гарантиране в земеделието, предоставени от Европейския съюз на Българската държава.

В резултат е получила средства в размер на 2447,94 лева, което е престъпление по чл. 248а от НК.

Обвиняемата била земеделски производител с регистриран животновъден обект, в който отглеждала 1 млечна крава, 2 телета и 5 овце. В края на 2015 г. била уведомена от Община Две могили, че с оглед промени в Закона за собствеността и ползването на земеделски земи е необходимо броят и видът на отглежданите животни в животновъдния й обект да бъдат съобразени с площта на ползваните пасища.

В случай, че животните са по-малко, договорите за наем на земеделски земи от общинския поземлен фонд, какъвто бил този на обвиняемата, щели да бъдат прекратени. За да изпълни новите изисквания, обвиняемата наела 9 млечни крави, които само документално регистрирала в своя животновъден обект, без да ги отглежда реално.

Междувременно, тя решила да се възползва от кравите, които наела и които документално се водели в нейния животновъден обект и кандидатствала за подпомагане и по „Схемата за обвързано подпомагане на млечни крави“, като подала документи, в които декларира неверни сведения, че отглежда не само нейната 1 крава и двете телета, но и наетите 9 крави.

В тази връзка и били преведени паричните средства, с произход от фондове, предоставени от Европейския съюз на българската държава в размер на 2719,93 лева, от които 271,99 лева й се полагали за нейната кравата, а останалите 2447,94 лева не й се следвали, тъй като били за деветте крави, отглеждани от друг животновъд.

Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари