Съдят служителки на музея в Бяла

0
Започна делото в Русенския окръжен съд, след като на 18-ти януари не можа да се състои
Започна делото в Русенския окръжен съд, след като на 18-ти януари не можа да се състои Видео: Кис 13

Дадоха ход на процеса в Русенския окръжен съд за кражба на експонати от музея „Освободителна война“ в Бяла.

Делото беше отложено за днес, след като на 18 януари единият от защитниците не успя да са яви поради служебни ангажименти, а обвиняемият Тошко Станев не е получил в законноустановения срок документите по делото.

Пред съда бяха изправени и две служителки на музея – Димитрина Мангова и Татяна Йорданова. Щетата се оценява на 467 334 лева. Обвинението касае периода от началото на 2008 до 03.10.2013.

Според него, са  откраднати три пушки, две карабини, различни униформи – със снаряжение и оръжие, параходен фенер, 11 пики, 9 фотографски репродукции на оригинални картини и гравюри.

Кражбата е в големи размери и представлява особено тежък случай като според обвинението при двете служителки на музея става дума и за престъпление по служба. Оръжията и униформите, които са откраднати, са от времето на Руско-турската освободителна война и са дарение от Русия и Румъния.

Според обвинителния акт в началото на 2008 година Тошко Станев е посетил музея в Бяла и се запознал с двете служителки. Разгледал е изложените оригинални униформи, оръжия и преценил, че голяма част от тях са уникални и от тях има единични бройки само в големите руски музеи. Предложил на двете обвиняеми заедно да откраднат част от изложените експонати и да ги подменят с други, които той щял да им осигури.

Липсата на експонати била установена при проверка на 12.09.2013 извършена от Инспектората за опазване на културното наследство към Министерство на културата. 

Източник: КИС 13
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари