Съдия влезе в час на осмокласници в МГ "Баба Тонка"

0

Осмокласници от Математическа гимназия „Баба Тонка“ гр. Русе посрещнаха в час на класа съдия Антоанета Атанасова от Окръжен съд – Русе на 06.11.2019 г. за първата си лекция по Образователна програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“.

В началото на срещата съдия Атанасова запозна учениците с правата и задълженията на българските граждани и в частност непълнолетните такива, със съдебните процедури с участие на деца и правата им в тези процедури. Разказа им и за т.нар. „сини стаи“, в които се провеждат разпитите на децата с цел да се защитят правата им. Подробно беше разяснено кога едно лице е малолетно и кога непълнолетно, на каква възраст може да постъпи на работа и при какви условия, реда за теглене на парични средства от сметката на дете. Беше засегната и темата за наказателната отговорност на непълнолетните извършители на престъпления, мерките за неотклонение и видовете наказания, които могат да им бъдат налагани и особените правила за разглеждане на тези дела. За младежите интерес предизвика факта, че всяко дете, навършило 10-годишна възраст, може да изрази своето мнение пред съдията докладчик по делото.

Втората част от срещата премина под формата на викторина, като на учениците бяха задавани въпроси от току-що изнесената им лекция. Разделени на два отбора и с 30 секунди време за размисъл, те отговориха безпогрешно на всеки въпрос, поради което победител не беше излъчен, а предвидените награди само за класираните на първо място (календари за 2020 г. с логото на Окръжен съд – Русе), всъщност станаха притежание на абсолютно всеки присъстващ. Освен това, учениците получиха удостоверения за участието си в Образователната програма, Конституция на Република България и брошура, представяща органите на съдебната власт, любезно предоставени от Висшия съдебен съвет за целите на програмата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари