Съдия Велизар Бойчев запозна ученици с изборното законодателство

0
Съдия Бойчев показа и две реални дела, разгледани в Районен съд – Русе
Съдия Бойчев показа и две реални дела, разгледани в Районен съд – Русе Снимка: Районен съд – Русе

Съдия Бойчев показа и две реални дела, разгледани в Районен съд – Русе

По повод предстоящите след 2 седмици избори съдия Велизар Бойчев от Районен съд – Русе разясни законодателството в тази връзка на ХІІВ клас от АЕГ „Гео Милев“ гр. Русе.

В часа по гражданско образование магистратът първо открои кой може да гласува, съгласно Конституцията на Република България – „гражданите, навършили 18 години, с изключение на поставените под запрещение и изтърпяващите наказание лишаване от свобода“. Изнесени бяха и исторически данни за това кога жените са получили това право в нашата страна. Последва разясняване на престъпленията против политическите права на гражданите, включени в Наказателния кодекс.

Съдия Бойчев показа и две реални дела, разгледани в Районен съд – Русе. Първото - за жена, гласувала в две изборни секции на изборите за президент и вицепрезидент през 2016 г., освободена от наказателна отговорност с налагане на административно наказание глоба в размер на 1000 лв. Второто дело беше за вземане на мярка за неотклонение задържане под стража по отношение на обвиняем за купуване на гласове в края на 2021 г.

Темата „Изборно законодателство. Престъпления против политическите права на гражданите“ е една от общо 32, включени в Концепцията на Образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“, реализирана съвместно от Висш съдебен съвет и Министерство на образованието и науката. Всеки дванадесетокласник получи удостоверение, Конституция на Република България и брошури, предоставени от ВСС.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    3
    ДАНС with ME
    Съдия Шмрък, Шмрък
  • 4
    2
    ВСС питат
    В конкурса за окръжен съд се осра, ама за тази дейност искаш ли да те повишим ?
  • 1
    1
    изборното законодателство
    файда
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари