Съдебната власт получи още 2 милиона лева за бонуси

0
7 милиона лева няма да им стигнат
7 милиона лева няма да им стигнат Снимка: Юлия Лазарова / Дневник

Предвидените над 7 млн. лв. за бонуси в съдебната система няма да стигнат. Затова за допълнителното възнаграждение на натоварените и спецмагистратите правителството отпусна още 2 млн. лв.

Финансовата инжекция е допълнение към съдебния бюджет, който тази година е 666 млн. лв., пише Вестник СЕГА.

По закон спецмагистратите имат право годишно на до 6 основни месечни заплати допълнително. Това правило действа от началото на миналата година, а поправката беше прокарана уж, за да бъдат привлечени желаещи да работят в спецсъдилищата и прокуратурите, след като към тях бяха прехвърлени делата за корупция по високите етажи на властта. Подозренията обаче бяха, че специалните бонуси се дават на спецмагистратите с идеята, че актовете им ще удовлетворяват управляващите. Бонусът от 6 заплати годишно за магистратите и служителите в специализираните съд и прокуратура е необоснована привилегия, гласеше становището на Висшия съдебен съвет (ВСС) в края на 2017 г., когато по спешност се променяше съдебният закон по идея на ГЕРБ, "Обединените патриоти", "Воля" и ДПС. При обсъждането на бързата законова промяна така и не беше представен анализ на натовареността, който да подкрепи въвеждането на подобна мярка. Стана ясно обаче, че пари за подобна промяна няма. Още повече че в отговор на негативните реакции срещу нововъведението, депутатите приеха, че всички магистрати трябва да получават допълнително възнаграждение в зависимост от натовареността си.

При изготвянето на бюджета на съдебната власт за 2019 г. ВСС заложи средства за изплащане на до три допълнителни заплати на съдиите и прокурорите в натоварените и специализираните органи, припомня lex.bg. Разчетът беше направен при общ бюджет за системата от 769.4 млн. лв. Парламентът обаче гласува 666 млн. лв. за съдебната власт, а финансовото министерство предложи да не се дават до три, а по една допълнителна заплата на магистратите от тези органи.

По информация на lex.bg кадровият орган разполага със 7 186 900 лв. за бонуси, а сметките на съвета са малко над 3 млн. лв. да отидат за 934 натоварени съдии, 116 400 лв. да бъдат разделени между 31 специализирани съдии, 74 200 лв. - между 66 служители в спецсъда, малко над 3.65 млн. лв. да бъдат дадени на 1156 натоварени прокурори, 206 300 лв. - на 59 спецпрокурори, а 117 900 лв. - на 82 служители в спецпрокуратурата. По всяка вероятност заложените общо 7 186 900 лв. за допълнителните възнаграждения не достигат и ВСС е поискал отпускането на допълнителни 2 млн. лева.

За Коледа магистратите и съдебните служители получиха по 43.5% от основната си заплата. За коледните премии отидоха общо 9.5 млн. лв., които бяха икономии в бюджета на ВСС.

В началото на годината възнaгpaждeниятa нa вcичĸи cъдии, пpoĸypopи и cлeдoвaтeли бяха увеличени с 10%. Cъщoтo yвeличeниe се отнася и за служителите в съдебната власт. Основната заплата на най-ниското ниво в системата е над 2000 лв., а на най-високото - над 4000 лв.

По закон на съдиите, прокурорите и следователите се изплащат всяка година средства за тога или облекло в размер две средномесечни бюджетни заплати. Служителите пък получават за дрехи до 2 заплати.

Източник: Вестник СЕГА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари