Съдбата на 17 000 прасета от Голямо Враново е в ръцете на министерството

0
Експерти от Германия са били на посещение в Русенска област
Експерти от Германия са били на посещение в Русенска област

Съдбата на все още неумъртвените 17 000 прасета от свинекомплекса в Голямо Враново е в ръцете на Министерството на земеделието.

Преди две седмици ръководството на фермата е изпратило писмо, с което иска да се разреши животните да не бъдат евтаназирани, тъй като сред тях до момента няма заболели или носители на вируса на африканска чума по свинете, предаде Русе Медиа.

Днес изтича крайният срок, в който министерството трябва да даде своето становище дали ще позволи прецедент да не се избиват всички прасета в засегнатата от болестта ферма. Докато се чака решение, всеки ден в свинекомплекса ситуацията се наблюдава от официален ветеринарен лекар, стана ясно на областната епизоотична комисия. Общо във фермата имаше 30 000 прасета, от които почти половината вече са евтаназирани и загробени.

Експерти от Германия са били на посещение в Русенска област, като задачата им е да направят подробен анализ на биосигурността в поразените свинекомплекси. Целта е да се установи откъде и как е влязъл вирусът в индустриалните ферми, за да може при новите зареждания на обектите със свине да се избегне ново заразяване.

До момента в Русенска област са унищожени 70 440 животни, като през последната седмица бе констатирано наличие на заболяването и в свинефермата в село Караманово. След проблемите с избор на терен умъртвяването на животните вече е започнало.

Общо осем са огнищата на африканска чума при дивите свине, като новите случаи са в селата Писанец, Мечка и Просена.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари