Съдът вика лекарката, взела кръвна проба за алкохол от шефа на БНТ

0
Софийският градски съд не успя да приключи и днес делото за шофиране след употреба на алкохол срещу генералния директор на БНТ Константин Каменаров
Софийският градски съд не успя да приключи и днес делото за шофиране след употреба на алкохол срещу генералния директор на БНТ Константин Каменаров

Софийският градски съд (СГС) не успя да приключи и днес делото за шофиране след употреба на алкохол срещу генералния директор на БНТ Константин Каменаров.

На първа инстанция Софийският районен съд вече го осъди на година и три месеца затвор условно и глоба от 600 лева, съобщи lex.bg. Ако градският съд потвърди присъдата, Каменаров няма да може да запази поста си. Присъда лишаване от свобода за умишлено престъпление е едно от основанията по закон за прекратяване мандата на шефа на обществената телевизия, като формално решението се взема от Съвета за електронни медии. Няма значение дали наказанието е ефективно или условно.

Каменаров стана причина за забавянето на делото с близо година, тъй като не се явяваше пред градския съд, като изтъкваше служебни ангажименти или здравословни проблеми. В края на миналата година съдът го глоби с 1000 лева за поредно отсъствие и днес Каменаров за пръв път се яви.

Очакваше се делото да приключи в днешното заседание, но Каменаров обясни, че е говорил с доц. Ангел Стойчев от болница "Св. Ана", от когото разбрал, че в болницата няма лекар с фамилия Иванова, както е подписан протоколът от кръвната му проба за алкохол. Затова съдът поиска справка от болницата дали д-р Иванова е работила там към 23 юни 2016 г., когато е взета пробата и дали тя е изготвила протокола от изследването. Ако бъде установена лекарката, съдът допусна и тя да бъде разпитана в следващото заседание на 18 февруари.

Обвинението, по което Каменаров е осъден на първа инстанция, е, че около 4 ч. сутринта на 23 юни 2016 г. е шофирал с 1,6 промила алкохол. Тогава бил спрян за проверка от полицаи, докато прибирал съпругата си от тържество, защото не се чувствала добре.

На 2 ноември 2017 г. Софийският районен съд призна обвиняемия за виновен, че на 23 юни 2016 г. около 3.50 ч е управлявал колата си с концентрация на алкохол в кръвта над 1.2 на хиляда. Резултатът от 1.6 промила е установен с кръвна проба, след като Каменаров е спрян за проверка и тестван с дрегер. Той е осъден да плати и 600 лв. глоба, както и да остане без книжка година и половина. Като определя наказанието, съдът взема предвид и предишните му шофьорски нарушения.

В мотивите на районния съд се цитират обясненията на Каменаров. Той твърди, че във въпросната вечер се прибрал около 23 ч и изпил едно уиски, за да се отпусне. После с цел стимулиране на метаболизма и загуба на телесно тегло взел и билката "златен корен", която разтварял в чист етилов алкохол - медицински спирт. Тази вечер изпил двойна доза от разтвора - поне 100 грама. Около 2.00 ч Каменаров получил обаждане от съпругата си, която по това време била на парти. Тя му казала, че не се чувства добре, и го помолила да я прибере. Той бил спрян за проверка, след като взел жена си. Каменаров пледира, че е невинен, и иска да бъде оправдан. Основният му аргумент е, че няма как от едно уиски да се стигне до 1.6 промила, а резултатът бил такъв заради билката.

"Деянието е извършено с пряк умисъл, като подсъдимият е съзнавал общественоопасния му характер, предвиждал е настъпването на неговите общественоопасни последици - че управлява МПС под въздействието на алкохол с концентрация над 1.2 промила, и е искал настъпването на тези последици, като умишлено е започнал да управлява моторното превозно средство независимо от употребения от него алкохол", пише в решението.

Законът използва термина "алкохол", не прави разлика по вида на питието, в което се съдържа - уиски, водка, ракия, различни видове алкохолни коктейли, чист етилов алкохол и т.н., нито по търговски марки, обяснява обаче съдът. Магистратът допълва, че Каменаров не е бил спрян на отиване към съпругата си, а след това - когато вече се е уверил, че тя е добре и няма нищо фатално (по неговите думи). Тоест не издържа доводът, че не е осмислил поведението си. Освен това, ако съпругата му е била в толкова влошено здравословно състояние, е трябвало да бъде повикана линейка. В противен случай има таксита и служби "дринк енд драйв" ("пий и карай"), разсъждава съдът.

Източник: Вестник СЕГА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари