Съдът най-после ще гледа делото за пребития по време на арест журналист Димитър Кенаров

0
Журналистът сезира ЕСПЧ заради неефективното разследване на полицейското насилие
Журналистът сезира ЕСПЧ заради неефективното разследване на полицейското насилие

Журналистът сезира ЕСПЧ заради неефективното разследване на полицейското насилие

8 месеца след като журналистът Димитър Кенаров бе пребит и задържан от полицията по време на антиправителствените протести в София, най-сетне има шанс съдът да разгледа жалбата му срещу ареста му. След като месеци наред Софийският районен съд и Административният съд в София си прехвърляха делото, смесен състав от двете върховни съдилища определи, че казусът трябва да се разгледа от районните магистрати. Делото на Кенаров е насрочено за вторник, 20 април и би трябвало да се гледа по същество, пише вестник Сега.

От септември м.г. съдилищата отказват да се произнесат по жалбата му. Районният съд например обяви, че Кенаров няма правен интерес да обжалва ареста си, тъй като вече не е задържан, освен това нямало изрична заповед за задържане. Така районният съд прехвърли топката към Административния съд в София. През февруари т.г. административният съд повдига спор за подсъдност - той или районният съд е компетентен да разгледа делото. "Какво друго може да е посланието на съда освен, че държавата може да ви задържи и че няма съд, който да ви гледа делото?", пита във Фейсбук адвокатът на Кенаров Стоян Мадин.

Петимата върховни магистрати - Албена Бонева, Боян Цонев, Свилена Проданова, Любка Андонова и Таня Комсалова припомнят, че по закон "задържаното лице има право да обжалва законността на задържането пред районния съд. Съдът се произнася по жалбата незабавно". Нормата не разграничава случаите, в които формално има или няма издадена заповед, се казва в определението им.

В жалбата си Кенаров твърди, че е бил задържан от 22.30 ч. на 2 септември до 03.30 ч. на 3 септември 2020 г. и че независимо, че не е издадена нарочна заповед за задържане, той се е намирал изцяло във властта на полицейските служители, не е имал никаква възможност да избира сам поведението си, поставени са му били белезници, държан е в продължение на часове и е заведен в Пето РПУ, откъдето е бил освободен след регистриране и попълване на документи. Според Кенаров това полицейско задържане е незаконно.

Колкото до побоя над журналиста, вътрешната проверка на СДВР не откри полицейско насилие, а прокуратурата отказа да образува разследване по случая. Прокурор Юлиан Лефтеров от Софийската градска прокуратура дори прие, че фактически е невъзможно полицай да упражни насилие по време на протест, тъй като на площада има много хора, които снимат, и няма как подобни действия да останат анонимни. Очаква се постановлението на Лефтероф да бъде обжалвано пред апелативната прокуратура. Кенаров вече сезира Европейския съд по правата на човека в Страсбург заради неефективното разследване. А случаят му бе цитиран в последния доклад на Държавния департамент на САЩ за състоянието на правата на човека по света.

Няма уволнени полицаи след насилието от протеста на 10 юли 2020 г.

Служителите на отдел "Специализирани полицейски сили" на СДВР, участвали в насилието над протестиращи на 10 юли м.г., са санкционирани със сравнително леки наказания, като няма нито едно дисциплинарно уволнение. Това става ясно от данните на СДВР, предоставени на БХК, след като организацията осъди силовото ведомство за отказаната му информация по темата. Двама от наказаните полицаи са получили "порицание" за срок от 6 месеца, един е със "забрана за повишаване в длъжност за срок от една година", а служителят на ръководна позиция, за който СДВР оповести, че е наказан "по-тежко", е санкциониран със "забрана за повишаване в длъжност за срок от две години", като наказанието още не е влязло в сила, тъй като санкционираният обжалва пред съда.

До дисциплинарните производства се стигна след разпространяването на видео, в което се вижда как непосредствено под прозорците на Министерски съвет служители на МВР влачат по земята, ритат и бият участници в протестите, припомня БХК. В края на юли 2020 г. СДВР съобщи, че са установени нарушения и ще бъдат наложени дисциплинарни наказания на четирима полицейски служители по повод превишаване на служебни правомощия при употреба на сила.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари