Сачева се обяви за детски надбавки за всички родители

13
В момента детски добавки получават семейства с доход до 410 лв. на член на семейството и са 40 лв. за дете месечно
В момента детски добавки получават семейства с доход до 410 лв. на член на семейството и са 40 лв. за дете месечно Снимка: БГНЕС/архив

Социалният министър Деница Сачева обяви, че е за това да отпадне тавана за доходите на родителите, за а получават те детски надбавки и те трябва да станат универсални и да се получават от всички

 По време на форум на Центъра за изследване на демокрацията и Българския форум на бизнес лидерите в петък тя каза още, че до края на септември ще има решение за размера на пенсиите от следващата година – дали ще продължи плащането на отпуснатите антикризисно от август 50 лв. добавка към месечните суми на възрастните или ще има преизчисление, пише Mediapool.bg

Тя отново каза, че решението ще бъде взето на каоалиционен съвет между управляващите ГЕРБ и "Обединени патриоти", които настояват минималната пенсия да стане 300 лв.

"Работи се по варианти за преизчисляване на пенсиите, отпуснати преди 2015 година, за преизчисляване на всички пенсии или само на най-ниските", обясни Сачева. Тя обаче заяви, че по нейно мнение трябва да се преизчислят всички пенсии.

"Вариантът за преизчисляване на пенсиите, отпуснати до 2015 година, би струвал на държавата 1.2-1.5 млрд. лева и ще се отнася за един милион - милион и сто хиляди души. Разчетите по всички варианти са от 1.2 до 3.8 млрд. лева на година", допълни социалният министър.

Сачева каза още, че в момента се прави анализ на социалното подпомагане, който трябва да е готов до края на октомври и да бъде представен пред Народното събрание. При семейните помощи за деца със сигурност са нужни промени, защото детските добавки са сред най-дискутираните теми и от тях всички са недоволни, обяви тя.

"Моето лично мнение е, че трябва да има универсални детски добавки, но това е въпрос на разчети и на възможности", посочи Деница Сачева.

В момента детски добавки получават семейства с доход до 410 лв. на член на семейството и са 40 лв. за дете месечно.

Работи се по актуализация на бюджета за тази година и по проекта за бюджет за следващата година, каза още социалният министър пред бизнес форума, събрал се, за да приеме Харта на многообразието.

"Българския бизнес очевидно разбира, че многообразието е ключът към иновациите и креативността", коментира по този случая Сачева. Многообразието е ключ и към по-висок икономически растеж, защото всеки може да допринесе за обществото със своите таланти и възможности, допълни тя.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари